fallback

До септември отпада предпазната клауза за авиацията ни

Българските превозвачи са изпълнили всички изисквания, остава въпросът да се уреди процедурно

11:35 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Предпазната клауза за авиацията, според която българските самолети не могат да летят между вътрешни за ЕС летища, ще отпадне до септември. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев в отговор на въпрос на Investor.bg.

Той обясни, че наскоро е получено писмо от ЕК, в което се посочва, че страната ни е изпълнила изискванията за отпадане на предпазната клауза, след което министерството веднага с писмо е поискало от комисията отпадането на клаузата. В момента еврокомисарят, отговарящ за транспорта, подготвя съответното предложение до ЕК.

По процедура отпадането на клаузата трябва да бъде одобрено и от Съвета на министрите на транспорта на ЕС. Заседание на съвета ще има на 13 юни, каза Мутафчиев, а дотогава чисто процедурно едва ли може въпросът да бъде разгледан и от ЕК. Затова по всяка вероятност отпадането на клаузата ще бъде одобрено на заседанието на съвета през септември и тогава реално ще отпаднат ограниченията за нашите авиокомпании.

Мутафчиев подчерта, че до този положителен резултат се е стигнало чрез съвместните усилия на държавата и авиокомпаниите. Нашите превозвачи, по думите му, вече са изпълнили всички изисквания на европейския авиационен пазар, включително и сформирането на допълнителни звена за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 09.09.22 г.
fallback