fallback

С 38 на сто са нараснали обработените контейнери на пристанище Варна

Превозените товари с контейнери са с 800 000 тона повече

16:12 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на годината досега товарооборотът на пристанище "Варна" при контейнерите е нараснал с 38 на сто в сравнение със същия период на миналата година, съобщи директорът на пристанището Данаил Папазов, цитиран от БТА.

Превозените товари с контейнери са с 800 000 тона повече. Папазов коментира, че заради очертаващата се добра зърнена реколта се очаква и увеличение на износа на зърно, който през 2007 година отбеляза спад поради сушата.

Той посочи още, че контейнерният терминал на пристанище "Варна-запад" е надхвърлил капацитета си. От началото на годината досега там са обработени 38 300 контейнера. За същия период във "Варна-изток" са обработени 16 000.

Ръководството на порта ще поиска със съдействието на Министерството на транспорта да бъдат отпуснати 80 млн. лв. за подмяна на техниката за обработка на товарите, защото в противен случай остарялата техника може да блокира дейността, каза още Папазов.

По думите на Папазов повишаването на цените на горивата създава напрежение в работата на пристанището, но то не е загубило нито един от клиентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
fallback