fallback

NEVEQ инвестира в подразделение на Сирма груп за семантични технологии

Рисковият фонд, насочен към сектора на информационните технологии, придоби миноритарен дял от Онтотекст

16:58 | 26.05.08 г.

Базираният в София рисков инвестиционен фонд, насочен към сектора на информационните технологии, New Europe Venture Equity (NEVEQ) навлезе в сектора на семантичните технологии и Уеб 3.0 чрез инвестиция в Онтотекст, част от българската компания Сирма Груп. Вследствие на сделката Онтотекст се обособява в отделна компания, а NEVEQ придобива миноритарен дял в новото дружество, поясни на пресконференция днес Константин Петров, управляващ съдружник във фонда.

Сирма Груп остава мажоритарен собственик, а името Онтотекст се запазва.

На този етап размерът на инвестицията и миноритарният дял на фонда не бяха уточнени поради съображения за опазване на търговска тайна.

NEVEQ ще инвестира в структуриране на Онтотекст, разширяване на бизнес потенциала и навлизане на нови пазари. Плановете са от сегашните 30 служители екипът на Онтотекст ще бъде увеличен до над 100 души.

Семантичните технологии търсят постигане на по-висока степен на „разбиране” на смисъла и значението на информацията, която обработват. Това предоставя на потребителите по-добър начин да се ориентират в огромното количество информация. Типични приложения са уеб търсачки, системи за управление на знания, медиен анализ и разследвания, медицински изследвания и разработване на нови лекарства, както и интегриране на данни от разнородни източници.

В основата на продуктите на Онтотекст е именно използването и разработването на базови семантични технологии и стандарти в областта на т.н. семантичен уеб, още известен като Уеб 3.0. Най-популярните продукти на Онтотекст са платформа за семантичен анализ, извличане на данни и търсене в текст, семантична система за управление на бази данни и други.

„Ако допреди появата на интернет имахме проблем с липсата на лесен достъп до информацията, то в момента парадоксалното е, че потребителят не може да се ориентира в огромния поток от данни. Семантичният уеб позволява публикуване на структурирани данни, чийто смисъл е описан по начин, разбираем за компютри и хора", пояснява Атанас Киряков, ръководител на Онтотекст.

Това е поредният проект в портфолиото на фонда. В първия - порталът за пътнически услуги www.lessno.com, NEVEQ вече инвестира 3 млн. долара, а втората компания в портфолиото е българо-американското дружество FinAnalytica, която разработва аналитичен софтуер за цялостна оценка и оптимизация на инвестиционния риск. В нея фондът вложи 5 млн. долара.

Към момента в портфолиото има пет инвестиции, като останалите ще бъдат обявени скоро, каза Павел Езекиев, управляващ съдружник във фонда. По думите му се предвижда фондът да има инвестиции в между 8 и 10 компании, когато капиталът бъде инвестиран изцяло.

Фондът стартира активната си дейност през март 2007 г. с капитал от 22,5 млн. евро.

Въпросът не е дали, а колко пъти ще се увеличи капиталът, като очаквам най-късно до 12 месеца това да се случи, коментира Езекиев въпрос относно плановете за удвояване на капитала на фонда. По думите му броят на инвестиционните възможности в страната е надхвърлил очакванията им и в тази връзка увеличаването на капитала ще бъде по-амбициозно от първоначално планираното.

Фондът продължава и работата си по откриване на офис в Румъния, като се надява това да стане тази година.

Относно разпределението на средствата NEVEQ е балансиран фонд, като около 30% ще бъдат инвестирани в компании на начална фаза на развитие, около 40% ще бъдат насочени към стартиращи компании, които вече са разработили своя продукт или услуга, а около 25% на сто ще бъдат вложени във вече развити компании, каквато е и Онтотекст. Част от капитала ще бъде използван за повторна инвестиция.

Сирма е основана през 1992 г. В момента групата включва над 15 компании и 300 служители в България, като има и офиси в САЩ, Канада и Бразилия. Онтотекст е основана през 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
fallback