fallback

UBS продаде 8% от Булгартабак холдинг и 5% от Благоевград - БТ

Общият оборот по двете позиции достигна 28 млн. лв.

14:18 | 26.05.08 г.

За първи път от години тютюневите дружества окупираха класацията по оборот за деня, като оборотът с книжа на Булгартабак холдинг е за 16,9 млн. лв., а с акции на Благоевград-БТ - за 11 млн. лв.

За сравнение трети в класацията по оборот за днес е Адванс Терафонд АДСИЦ с оборот за 1,3 млн. лв.

Активността при тютюневите дружества е формирана от две големи сделки между клиенти на ИНГ Банк клон София, съответно с близо 600 хил. акции на Булгартабак при единична цена 28 лв. за акция и близо 136 хил. акции на Благоевград-БТ при единична цена 80,75 лв. за брой. Пакетът акции от Булгартабак холдинг е за 8% от капитала му, а от Благоевград-БТ е за малко над 5% от капитала му. Ако крайният купувач по сделките е едно лице, Централен депозитар и самото лице ще обявят придобиването.

Малко над 5% от капитала на Благоевград-БТ по последни данни притежава швейцарската банка UBS AG. Банката притежаваше и около 8% от Булгартабак холдинг, затова вероятно именно тя е продавачът по двете сделки. През миналата седмица швейцарската банка обяви увеличение на капитала с емисионна цена с 30% под пазарната, след значителни загуби от американски ипотечни облигации.

Част от акциите са продадени на загуба, въпреки изминалите над 4 г. притежаване на пакетите, защото UBS AG е купувала книжа на Благоевград-БТ в началото на 2004 г., когато средната цена е била 115 лв. за акция.

Последните отчети на дружествата показаха, че новият акциз и контрабандният внос намалиха продажбите на тютюневите дружества и Благоевград-БТ реализира 6,3 млн. лв. загуба за първото тримесечие на 2008 г.

В средата на 2003 г. на борсата бяха продадени 12,8% от капитала на Булгартабак холдинг при цени около 20 лв. за акция (през компенсаторни инструменти) и вероятно днес изтъргуваният пакет от холдинга е придобит тогава.

Лидерът на ДПС, Ахмед Доган, се съгласи за продажба на Булгартабак холдинг по време на среща на тройната коалиция в Хисаря в началото на февруари тази година.

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
fallback