fallback

EIU: Ръстът на БВП на България ще се забави до 5,5% през 2009 г.

През следващите две години приносът на личното потребление за ръста на БВП ще намалее за сметка на износа, се казва в анализ на Economist Intelligence Unit

12:17 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Ръстът на брутния вътрешен продукт на България през настоящата 2008 г. ще бъде 5,7 на сто, а през 2009 – 5,5 на сто, се казва в доклад на Economist Intelligence Unit (EIU).

През 2008 и 2009 г. може да се очаква приносът на личното потребление за ръста на БВП да намалее за сметка на износа и индустриалното производство, като се има предвид свиването на кредитния пазар през последното тримесечие на миналата година. Според EIU, корпоративните разходи у нас остават значително по-ниски от средните за Европейския съюз, поради което инвестициите ще продължат да нарастват и да поддържат икономически растеж над 5%.

Очакваното забавяне на ръста в строителния сектор ще е сред основните фактори за по-нисък растеж през следващите години. Основният риск за икономическия растеж у нас остава значителният дефицит по текущата сметка и търговския баланс, се посочва още в анализа.

На база изпреварващия темп на нарастване на износа и резултатите от възвръщаемостта от направените през последните няколко години инвестиции, може да се очаква известно свиване на дефицита по текущата сметка у нас като процент от БВП, се казва още в доклада.

През 2007 г. отрицателното салдо по текущата сметка възлизаше на 21,6% от БВП, докато през 2008 г. от EIU прогнозират 19,9% от БВП, а през 2009 г. - 18,2% от БВП. В стойностно отношение обаче очакванията са дефицитът по текущата сметка да се увеличи до 10,5 млрд. долара през 2008 г. и 10,6 млрд. долара през 2009 г. спрямо 8,5 млрд. долара през 2007 г.

По отношение на инфлацията от EIU уточняват, че високите й нива през 2007 г. се дължат основно на еднократни фактори, като слабата реколта в селското стопанство и повишаването на борсовите цени на суровините. В анализа се посочва още, че евентуално успокояване на инфлационните процеси може да се очаква, само ако се поддържа разумна политика по отношение на възнагражденията. Въпреки очаквания спад на инфлацията у нас, от EIU уточняват, че тя ще остане над средните равнища в ЕС и няма да позволи на страната да се присъедини към еврозоната по-рано от 2012 г.

От EIU прогнозират, че през 2008 г. правителството ще успее да постигне планирания бюджетен излишък в размер на 3% от БВП. Според прогнозите в доклада, през 2009 г. също ще бъде реализиран излишък, независимо дали правителството ще бъде сменено или не, поради важността на този компонент за икономическата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:47 | 07.09.22 г.
fallback