fallback

Преглед на печата за 26 май

07:44 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията по горите заменя декари с бясна скорост

в. Сега

Агенцията по горите, управлявана от БСП, постигна абсолютен рекорд по скоростна замяна на гори от държавния фонд с частни фирми. Само за 3 седмици председателят й Стефан Юруков подписа 14 сделки за 4040 дка. Последните две са от 23 май, след като само три дни преди това агенцията даде ход на други две заменки. Така БСП затъмни славата на ДПС по сключване на непрозрачни и неизгодни за държавата сделки с гори. Предшествениците на Юруков от движението "реализираха" към 8000 дка, но за 3 години.

Затварят хотели в Банско заради липса на персонал

в. Новинар

Липсата на кадри в туризма е проблем, който се усеща остро и в зимните курорти като Банско. Не може половината от хотелите в комплекса да са затворени, защото персоналът се е изнесъл да работи на морето и като свърши летният сезон, да се връщат обратно. Това заяви кметът на града Александър Краваров при откриването на летния сезон в курорта. Веднага след като завършат професионално училище и натрупат малко стаж, младите заминават да работят в Тасос за 500 евро вместо 200 лв., които ще получат тук, обясни кметът.

“Смарт” по китайски made in Lovech

в. Стандарт

Миниавтомобили с дизайна на "Смарт" ще се правят в Ловеч. "Литекс Моторс" на Гриша Ганчев може да започне производството на минивозилата по договор с китайската компания "Брилианс". Както "Стандарт" вече писа, ловешкият бизнесмен ще произвежда китайски джипове, които ще се продават у нас и на Балканите. Тяхната цена ще е около 10 хил. щатски долара. Преди десетина дни у нас са били представители на азиатската компания за драйв тестове на няколко модела джипове. Един от тях е бил избран да се произвежда в предприятието в Ловеч. От дружеството обаче отказаха да уточнят за кой модел става дума с аргумента, че още няма официално окончателно решение.

Министър Цонев обяви скандални сделки с военни имоти

в. Дневник

Като обявява публично далавери с имоти на военното министерство, новият министър Николай Цонев, който зае поста със сериозен дефицит на доверие и в обществото, и в управляващата коалиция, вероятно се опитва да спечели подкрепа и симпатии. Така депутати от мнозинството коментираха петъчната пресконференция на Цонев, на която той даде многобройни примери за драстични нарушения при продажбата и управлението на военни имоти, довели до загуби за милиони.

Макар Цонев да не спомена имена, фактите, които изнесе, хвърлят сянка върху предшествениците му Веселин Близнаков и Николай Свинаров, назначени като него от квотата на НДСВ. Политици смятат, че атаката му не е срещу двамата, с които самият той е работил, а срещу изградените в министерството схеми. Някои предположиха, че с акцията си министърът се опитва да отвори път на нови делови партньори.

Съюзът на инвеститорите в туризма отчита засилен интерес от българи

в. Дневник

Членовете на Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ) отчитат засилен интерес от българските туристи за предстоящия летен сезон и се разграничават от твърденията на други представители на бранша, че тази година външните курорти ще привлекат повече българи от преди.

Преди дни допитване до десетина от туроператорите за изходящ туризъм показа, че тази година се забелязва засилен интерес към почивките в чужбина, който при различните дестинации и компании започва от 10 на сто.

"В началото на летния сезон туроператорите и хотелиерите по българското Черноморие са изненадани от необичайно високата активност на българите при ранните записвания за лято 2008, показа проучване на Съюза на инвеститорите в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 11.09.22 г.
fallback