fallback

ДАНС разби международна престъпна група за пране на пари

Задържани са авторите на схемата и са запорирани банкови сметки за 3,5 млн. евро и 8 млн. долара

16:11 | 23.05.08 г.

Операция на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) разби международна престъпна група за изпиране на пари, придобити извън територията на страната по престъпен начин. Задържани са авторите на схемата и са запорирани банкови сметки за 3,5 млн. евро и 8 млн. долара по сметки в няколко български търговски банки, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Същевременно са запорирани сметки и в чужди търговски банки, за които има данни, че са част от престъпната мрежа.

Извършени са арести и обиски в страната и чужбина, включително в държави членки на ЕС. До момента са задържани двама чужди граждани, които са реалните организатори на престъпната схема. При нея са трансферирани и легализирани финансови средства, като България е използвана като транзитна точка. Схемата е включвала многобройни дружества, регистрирани под различни юрисдикции, като по силата на сложни договорни отношения са прехвърляни финансови средства към различни точки на света.

Към момента на провеждането на операцията средствата са били предназначени за трансфер към различни бенефициенти в трети държави.

ДАНС, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба, под ръководството на Върховната касационна прокуратура, провеждат процесуално-следствени действия за изясняване ролята на български физически и юридически лица във функционирането на пресечения канал. Продължава работата, съвместно с партньорски структури на ДАНС, и на територията на трети страни.

Това е най-голямата успешна операция до момента за пресичане на пране на пари, уточняват от пресцентъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
fallback