fallback

ЕК близо до решението да отреже част от европарите за България

Според анонимен изтоник от ЕС корупцията най-вероятно ще стане причина за спиране на част от сумите, предназначени за страната ни

15:35 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия е близо до решението да лиши България от част от средствата от европейските фондове заради провала на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност, съобщава Dnes.bg, позовавайки се на цитиран от БГНЕС анонимен източник от ЕС.

София може да загуби стотици милиони евро от европейските фондове, които вече са замразени заради предприетите разследвания за корупция и може да й бъдат наложени по-стриктни условия за предоставянето на близо 11 милиарда евро, които страната трябва да получи до 2013 г.

През юли Еврокомисията ще представи доклад за реформите и борбата срещу организираната престъпност в България и Румъния.

И двете бивши комунистически страни са подложени на мониторинг, защото не отговарят напълно на стандартите на ЕС в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и системите за плащане.

Но докато България може да загуби помощи заради доказателства за съществуваща корупция в агенциите й, които работят с пари от ЕС, Румъния може да получи предупреждение да предприеме нови стъпки в борбата срещу корупцията, но няма да й бъдат налагани финансови санкции, съобщи източникът.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 22.08.22 г.
fallback