fallback

Македонски бизнесмени настояват да се довърши жп линията с България

Блокадата на солунското пристанище ни отвори очите, коментират те

14:46 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Македония трябва да положи усилия да завърши железопътната линия с България, т.нар. Коридор 8, която ще даде достъп на македонските компании до пристанището в Бургас, коментират македонски бизнесмени във връзка с гръцката блокада на товарния транспорт миналата седмица, която показа зависимостта на Македония от единствения й железопътен коридор север-юг, пише вестник Вечер.

Линията север-юг няма необходимия капацитет да приеме растящия железопътен товар, смята Александър Панов, директор на базираната в Скопие компания Макстил.

Коридор 8 трябва да стане визия за бъдещото развитие, тъй като Македония се превръща в кръстопът и стратегически транспортен възел на Балканите, подчертава Панов. Като страна без излаз на море трябва много повече да използваме предимствата на железопътния транспорт, препоръчва той, като изтъква, че без развита железопътна мрежа няма да има и икономическо развитие.

По думите на Панов няколкодневната блокада от страна на Гърция е нанесла удар не само на македонските, но и на сръбските и гръцките компании и спедитори. Гръцките компании обаче не са стратегически свързани с железницата, тъй като разполагат с пристанища.

Затова за Македония е важно по-скоро да се свърже с железопътна линия с България и Албания на запад, където да използва услугите на пристанището в Дуръс, продължава бизнесменът.

Линията с България се изгражда от години. Строителните работи са спрени и изграденото до момента е оставено на произвол. От македонска страна за доизграждане до българската граница остават 23 км, за които са необходими около 240 млн. долара. От българска страна пък трябва да се построят около 2 км.

По-трудно ще е изграждане на линия до Албания поради труднодостъпния терен, изискващ голяма инвестиция, която Македония не може сама да осигури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 06.09.22 г.
fallback