fallback

Жеваго: Кремиковци е декапитализирано, сделката ще се реши до дни

Кандидат-купувачите се надпреварват да дават изявления в очакване на окончателната развръзка по продажбата на комбината

14:17 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представители на украинския инвеститор Константин Жеваго, кандидат-купувач на "Кремиковци", заявиха на пресконференция, че дружеството е декапитализирано, съобщи БТА.

„Физическа инвентаризация на активи на комбината не се е правила от година“, каза Виктор Деменюк от "Ворскла Стийл България" ЕООД.

По изчисления на украинския инвеститор капиталът на дружеството към 1 март възлиза на 920 млн. лв., а от началото на годината до март текущите загуби са на стойност 80 млн. лв. Към 1 януари 2008 г. те са били 780 млн. лв. Общият размер на дълга на "Кремиковци" е 1,24 млрд лв.

Украинският инвеститор държи 30 на сто от облигациите по заема от повече от 320 млн. евро на комбината и предлага да купи дружеството, след като то мине през несъстоятелност.

Виктор Деменюк каза, че "е въпрос на денонощия, за да се реши сделката".

Кандидат-купувачът има оздравителна програма, която предвижда за първите пет години след влизане във владение да се инвестират 500-650 млн. долара, а за екопрограмата - около 120 млн. долара.

Украинският инвеститор обещава заводът да достигне пълния си капацитет - 2 млн. тона метали годишно. По негови данни сега оборотният капитал се взима с около 30 на сто годишна лихва, докато по света тази лихва е между 6 и 8 на сто.

Суровините за комбината няма да се доставят както досега от Бразилия и от Южна Америка, а от Украйна и Русия, с което ще се намалят разходите за транспорт. 30 на сто от продукцията ще е за вътрешния пазар, а останалата - главно за крайни потребители в чужбина.

От своя страна представители на другия кандидат купувач – АрселорМитал, заявиха днес, че водят активни преговори за придобиване на комбината както с мажоритарния собственик Прамод Митал, така и с притежателите на облигации, които при евентуално обявяване на несъстоятелност на комбината ще са вероятно най-големият кредитор на завода.

Както е известно, кредитори на дружеството поискаха обявяването му в несъстоятелност от съда.

Днес акциите на Кремиковци добавиха 3,72 на сто до средна цена 8 лв. при прехвърлени 300 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 10.09.22 г.
fallback