fallback

Прекратиха официално концесионния договор за магистрала "Тракия"

Днешното решение е в резултат на неизпълнението на клаузата по договора, според която концесионерът се задължава да осигури финансирането

16:48 | 22.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Решение за прекратяване по право на договора за предоставянето на концесия за строителството на автомагистрала „Тракия” (републикански път – Калотина – Софийски околовръстен път – Оризово – Ст. Загора – Н. Загора – Ямбол – Карнобат – Бургас) беше взето на днешното заседание на Министерски съвет. Така сключеният през май 2005 г. от предишното правителство концесионен договор с българо-португалския консорциум беше официално прекратен.

Днешното решение е в резултат на неизпълнението на клаузата по договора, според която концесионерът се задължава да осигури финансирането, необходимо за реконструкцията на пътните участъци от София до Бургас и в удължения срок за това, който изтече преди една седмица.

На министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите е възложено за проучат други възможности за изграждане и финансиране на пътния участък Ст. Загора – Карнобат. Министър Асен Гагаузов ще трябва да уведоми за взетото решение Европейската комисия, чието изрично одобрение беше необходимо за окончателния вариант на договора.

Наскоро министър Гагаузов изказа мнение, че строителството на автомагистралата може да започне до три месеца след провеждането на конкурси за изпълнители. Български фирми пък обявиха, че могат да се справят със строителството на магистрала „Тракия”. Премиерът Сергей Станишев каза преди дни, че част от строителството на магистралата би могло да се финансира с дълга, който би трябвало да ни върне Ирак, а също и с излишъка от държавния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
fallback