fallback

Преглед на печата за 22 май

08:12 | 22.05.08 г.

Кандидатите за четвърти мобилен оператор засега са 11 в. Дневник

Единайсет компании са пуснали писмата си за интерес към честотите за четвърти мобилен оператор в обхвата от 1800 мегахерца, съобщиха в сряда от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От регулатора очакват, че броят на заинтересуваните може да нарасне още, защото по пощата все още пристигали документи с пощенско клеймо преди крайната дата. Срокът за събиране на заявки за проучване на интереса изтече на 20 май. От комисията отказаха да съобщят имената на единайсетте компании. Първоначалното обяснение беше, че нямали право по закон. След това от комисията уточниха, че по принцип нямали практика да оповестяват публично имената на компаниите, които подават писма за интерес. Така е било и при проучването на интереса за лиценз за втори и трети мобилен оператор. Запазваме тяхната анонимност, защото на тази фаза намеренията им са необвързващи и впоследствие те могат да се откажат от участие, обясниха експерти. Регулаторът обаче щял да публикува списъка на кандидатите, които си купят тръжни книжа, защото в тази тяхна стъпка вече имало повече ангажираност.

Прокуратурата проверява заем на "Кремиковци" в. Сега

Прокурори са влезли в "Кремиковци" във вторник вечерта, научи "Сега". Новината бе потвърдена от зам.-министъра на икономиката Нина Радева, която е представител на държавата в борда на предприятието. Шефът на КТ "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов съобщи, че по негови данни трима прокурори са посетили комбината във вторник. Прокурорите проверяват взетия онзи ден заем от 30 млн. евро от по-големия брат на собственика Прамод Митал - Лакшми Митал. Проблемът е, че за подобен заем трябва санкция от синдиците. Точно по техен сигнал прокуратурата е сезирана, тъй като заемът не е бил разрешен от тях. От Софийската градска прокуратура потвърдиха, че са били в комбината по сигнал за заема, но не са открили нередности, включително след разговор със синдика. Прокурорите само проверили офертите за заем и стопанската целесъобразност за него.

Строителните фирми искат най-много чужди работници в. Стандарт

Строителните фирми искат най-много разрешителни за работници от чужбина. В някои случаи те надвишават с 300 процента квотите. Това обяви социалният министър Емилия Масларова на среща на ръководството на БСП и министри с работодателски организации. От 1 януари до 8 май са подадени 895 искания за разрешения като 149 от тях са отхвърлени. Причината е злоупотреба на фирмите с подаваната информация. За миналата година са подадени 1294 искания от които са отхвърлени само 47.

Предпоследно: Премахват напълно фришоповете в. Новинар

Безмитните магазини и бензиностанции имат срок да приключат работата си до един месец и след това ще бъдат окончателно закрити. Решението е взето вчера след среща в парламента на работна група от управляващото мнозинство - БСП, НДСВ и ДПС. Очаква се днес предложението да бъде гласувано в парламента. Това става само седмица след като народните избраници от бюджетната комисия гласуваха почти единодушно фришоповете и безмитните бензиностанции по сухопътните ни граници да приключат работа до месец, а след това да продължат дейността си като обикновени магазини, които ще плащат мито, акциз и ДДС върху продаваните от тях стоки. Последно смятаме, че в граничната зона няма да има търговска дейност, потвърди пред “Новинар” червен депутат. Да бъде закрита безмитната търговия беше правителствено решение. Причината беше критично писмо на Брюксел, в което безмитните магазини се сочеха като източник на корупция.

Пътуването с автобус поскъпва с до 15% в. Сега

До една седмица повечето големи автобусни компании у нас възнамеряват да вдигнат цените на билетите за междуградски, а някои и за международните си линии с 10% или с 15%. Мотивът е скъпия дизел, заради който от няколко дни протестират и фирмите за товарни превози. Според Миролюб Столарски, председател на УС на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт и собственик на "Карат-С" и "Юролайн", поскъпването най-вероятно ще е факт до една седмица. Поскъпването, което според него ще е 15%, ще обхване и международните линии. Ако един билет София-Атина за автобус сега струва 50 лв., ще стане 58 лв. До 10% по-скъп ще бъде билетът на междуградските автобусни линии и според един от най-големите автомобилни превозвачи "Биомет".

Предлагането на жилища в България ще догони търсенето след 19 години в. Дневник

Предлагането на жилища в Румъния ще догони търсенето след 32 години, сочи проучване на румънската банка "Уни Кредит Цириак Банк", цитирано днес от агенция Медиафакс и БТА. В България предлагането ще покрие търсенето на жилища след 19 години, в Словакия и Чехия съответно след 21 и 26 години, а в Унгария и Полша след 14 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 11.09.22 г.
fallback