fallback

Крайбрежната зона на Черно море ще нарасне с до 30 км до 100 години

Очаква се и покачване на нивото на Черно море, както и увеличение на температурите с минимум 3 градуса и максимум 4-5 градуса

15:36 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

В специфичната крайбрежна зона на Черно море тенденцията е тя да се разшири с 20 до 30 км навътре в сушата през следващите сто години вследствие промените в климата, посочиха експерти метеоролози от 16 института на 12 европейски страни на конференция край Варна. Това означава, че при затопляне на климата влиянието на морето ще се усеща по-навътре върху територията на страната.

Един от най-лошите сценарии на метеоролозите показва и покачване на нивото на Черно Море, както и увеличение на температурите с минимум 3 градуса и максимум 4-5 градуса за този период.

Експертите работят по проект „Сесилия“ през последните две години, който е част от шестата рамкова програма на Европейския съюз и цели да проучи влиянието на промените на климата в Централна и Източна Европа и тяхното влияние върху лесовъдството, земеделието, хидрологията, качеството на въздуха и човешкото здраве.

80 на сто от температурните рекорди са отчетени в последните 10 години, твърдят експертите. Тяхната прогноза е за изключително горещо лято у нас и тази година и задържане на тази тенденция и в следващите летни сезони.

Като част от проекта „Сесилия“ метеоролозите разработват и успоредна програма за въздействието на климатичните промени върху енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
fallback