fallback

Очакват 7-8% ръст на чуждите туристи за тази година

За първите три месеца посещенията на туристи от чужбина са се увеличили с 20 на сто

13:29 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Тази година чуждестранните туристи у нас ще се увеличат със 7-8%, прогнозира днес председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова по време на откриването на летния сезон в курорта Св.Св. Константин и Елена. За началото на летния туризъм за тази година в комплекса, намиращ се на 8 км от Варна, се счита посещението на първите организирани чешки туристи.

Крушкова припомни, че през миналата година страната ни е била посетена от над 5 млн. чужди туристи. Тя съобщи още, че ръстът на чуждите туристи у нас за първите три месеца на 2008 г. е 20%, а събраните приходи от туризъм са 291,4 млн. евро, или с близо 15% повече спрямо същия период на 2007 г.

Тази година се очаква у нас да се увеличат туристите от Германия, каза председателят на агенцията, допълвайки, че преди два дни е подписано споразумение за посещения на туристи от Чехия и Иран. Предстои такова да бъде подписано и с Корея.

На журналистически въпрос дали е далеч времето, в което ще се събарят хотели заради презастрояването по Черноморието, Крушкова отговори: „Няма голяма трагедия в това, че ще бъдат разрушени след време някои от строящите се хотели, щом бизнесът го изисква“.

Според нея телевизионната реклама не е най-определяща за високата посещаемост на туристи у нас, а устната реклама, която правят доволните почиващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 06.09.22 г.
fallback