fallback

Петър Димитров: Electrabel не се отказва от АЕЦ Белене

Миналия месец се появи информация, че другият кандидат за стратегически инвеститор в проекта - RWE, е фаворит за сделката

11:33 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Белгийската компания Electrabel категорично е потвърдила интереса си към участие в проекта "Белене", заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след срещата си с представители на групата, съобщи БТА.

Не само не е "паднал" интересът, а той е устойчив и явно ще се реализира, каза министърът.

Днешната среща е била поискана от фирмата, уточни Димитров.

През март НЕК одобри немската компания RWE и Electrabel като кандидати, представили най-добри условия, с които продължават преговорите през втора фаза на процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ Белене. По-късно Ройтерс съобщи, позовавайки се на запознат източник, че RWE е фаворит за стратегически инвеститор.

Петър Димитров информира още днес, че Electrabel е заявила интерес към български хидроенергийни проекти, сред които е "Горна Арда". Министърът е поставил пред представителите на компанията и въпроса дали за тях представлява интерес участието в големите проекти по Дунав. Двете страни са се споразумели компанията да проучи възможността за участие в тези проекти и ако има интерес да го декларира.

Electrabel се интересува и от изграждане на електрическа мощност на базата на газ. Министър Димитров е поискал конкретизация на офертата, тъй като това е свързано с възможността да се осигури газ за функционирането на такава мощност в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:04 | 09.09.22 г.
fallback