fallback

ArcelorMittal ще плати $1,2 млрд. за Кремиковци, поискана е несъстоятелност

ArcelorMittal се очертава като печелившия кандидат за закупуването на комбината и сделката може да бъде обявена до месец, пише Economic Times

10:37 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията ArcelorMittal се е съгласила да плати 1,2 млрд. долара за Кремиковци, съобщи Bloomberg, позовавайки се на Economic Times.

ArcelorMittal се очертава като печелившия кандидат за закупуването на комбината и сделката може да бъде обявена до месец, пише изданието.

Днес министърът на икономиката и енергетиката съобщи, че е поискана несъстоятелност на дружеството. „Оттук нататък решението е на съда“, каза Димитров, цитиран от БТА. Той добави, че държавата категорично ще отстоява интересите на всички държавни кредитори на комбината във връзка с процедурата по несъстоятелност, но решаващият орган няма да е тя.

В понеделник от металургичния комбинат съобщиха, че ArcelorMittal му е отпуснала 30 млн. евро съобразно с предложения си план за спешно финансиране, като част от средствата ще бъдат използвани за заплати на служителите и да се уредят всички неизпълнени плащания и непосредствени разходи за капиталовложения на компанията, а останалите средства ще се вложат в снабдяване със суровини, консумативи, резервни части и други.

По-късно през деня от Кремиковци съобщиха, че са изплатили заплатите на всички 8000 работници и служители в предприятието за месеците март и април, като в допълнение са преведени и всички дължими пари за социални придобивки за храна.

Миналата седмица Кремиковци получи предложение от страна на „Ворскла Стийл България” ЕООД (свързана с украинския инвеститор Констянтин Жеваго) и от АрселорМитал, като и двете предложения предвиждаха покриване на належащите нужди на компанията.

Към момента акциите на Кремиковци добавят 11,57% към стойността си до средна цена 11,22 лв. при прехвърлени 320 дяла.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
fallback