fallback

Работодатели: Диференцираният ръст на заплатите е по-социално ориентиран

Работодателите искат обяснение от КНСБ защо синдикалната организация е против диференцираната индексация

10:11 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

КНСБ трябва да обясни пред обществеността защо не приема предложенията на работодателите за диференцирано повишение на заплатите на нископлатените и високоплатените работници и служители, което е много по-социално ориентирано от предложението на КНСБ за еднакъв процент за всички. 

Това се казва в разпространена днес декларация на Асоциацията на организациите на българските работодатели (в която влизат и БТПП и БСК) по повод водените със синдикатите преговори за препоръчителния процент на повишение на работните заплати в реалния сектор на икономиката и насрочената за 3 юни протестна демонстрация пред една от работодателските организации.

Работодателите привеждат примера, че предложеният от синдикатите единен процент на увеличение от 17,57 на сто означава работна заплата от 200 лв. да нарасне с 35 лв., а заплата от 1000 лв. - със 175 лв., което ще засили социалното неравенство.

В декларацията се припомня, че през декември 2007 г. беше сключено двустранно споразумение между националните синдикални и работодателски организации във връзка с ефекта от въвеждането на плоския данък. В точка 4 от това споразумение страните заявяват, че „при предстоящото договаряне на препоръчителен индекс за повишаване на средната работна заплата през 2008 г. в реалния сектор на икономиката ще диференцират индексите с оглед да се осигури реално нарастване на разполагаемите доходи на работниците и служителите, с отчитане на ефекта от въвеждането на плоския данък”.

Работодателите смятат още, че действията на КНСБ могат да доведат до провал на двустранните преговори, тъй като в страните от ЕС преговори се водят в обстановка на цивилизован конструктивен диалог, а не под натиск. В настоящия момент преговорите продължават при активното участие на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
fallback