fallback

Преглед на печата за 21 май

07:54 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Българите: Финансовият успех - късмет, а не работа

в. Дневник

Българите смятат, че финансовият успех се олицетворява най-вече от възможността да си платят сметките, макар че не са особено уверени, че могат да постигнат дори и този успех. Те също така вярват, че финансовото благополучие е въпрос на късмет и са по-склонни да не правят нищо за постигането му, както и не са напълно убедени, че полагането на усилия и време си струва.

Това сочи международно проучване на маркетинговата компания "Синовейт", изследващо отношението към парите в над 15 страни от цял свят.

Отговора за плащането на месечните сметки са дали още индийците и южноафриканците, както и германците и италианците, но със съвсем други мотиви.

Заемът от “Арселор” на съд

в. Новинар

Съдът може да отмени подписания от “Арселор Митал” и “Кремиковци” документ за инвестиции от 30 млн. евро в комбината, срещу които фирмата на брата на сегашния собственик Прамод - Лакшми Митал, получава активи на завода, научи “Новинар”. Причината е, че сделката е подписана без съгласието на двамата синдици, обясниха запознати. Синдиците бяха назначени от съда в началото на този месец, като задачата им е да контролират всяка сделка, която сключва заводът. Според синдиците сключването на споразумение, според което срещу пари се дават безвъзмездно активи на комбината, не трябва да има, коментираха от предприятието.

Бизнесът поиска апетитни гори край морето

в. Новинар

130 заявления за замяна на частни гори с държавни чакат одобрение в Държавната агенция по горите (ДАГ). Това съобщи председателят на горското ведомство Стефан Юруков пред БНТ. Големият интерес към държавните гори е заради близостта им до Черноморието. Към края на април агенцията одобри заменки на частни горски масиви във вътрешността на страната с такива по морето. Тогава Юруков подписа сделка за замяна на 4000 декара държавна гора край морето за 24 000 дка частна. Повечето собственици искат да строят хотели върху горските терени.

Годината на българския турист се очертава в чужбина

в. Дневник

Ранни записвания за ваканции в чужбина, силен интерес към курорти в съседните държави и прогнози, че все повече българи ще прекарат лятото зад граница, съпътстват официалното начало на туристическия сезон днес. Голяма част от водещите туроператори за пътувания извън страната отчетоха, че тази година записванията при тях са с отчетлив ръст в сравнение с миналата. В различните компании увеличението започва от 10 на сто и стига и до удвояване.

Ако прогнозите на представителите на туристическия бранш се сбъднат, "масовото изнасяне" от великденските празници ще се повтори през лятото. Това ще обрече на неуспех обявената преди няколко месеца Година на българския турист, чийто замисъл беше да накара българите да почиват в страната си.

Таксите за университет доближават 1000 лв.

в. Сега

Таксите за обучение в държавните висши училища вече доближават психологическата граница от 1000 лв., става ясно от постановление на правителството, публикувано в "Държавен вестник". И през учебната 2008/2009 г. най-скъпо остава следването в медицинските специалности, а най-голямо е увеличението на таксите за студентите по изкуствата.

Таксите за медицина в СУ и по дентална медицина в Пловдивския медицински университет са най-високите за български студенти в държавен ВУЗ - по 960 лв. годишно. Обучението на бъдещите лекари там ще е 950 лв. 900 лв. е годишната такса за фармация.

Бирата заковава цената си през лятото

в. Новинар

Бирата няма да поскъпва през летния сезон. Това заяви вчера председателят на Съюза на пивоварите в България Владимир Иванов. Причината е, че традиционното за българина в летните горещини пиво вече поскъпна заради увеличените цени на ечемика и хмела, от които се произвежда, обясниха от съюза. Заради скока на цените на горивата бирата може да поскъпне, но ако това стане, то увеличението ще е несъществено, успокоиха от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 05.09.22 г.
fallback