fallback

КФН отказа да потвърди проспекта за увеличението на капитала на Полимери

Като мотив за отказа от надзора изтъкнаха твърде ниската емисионна стойност на новите акции

15:08 | 20.05.08 г.

Комисията за финансов надзор отказа да потвърди проспекта за увеличение на капитала на Полимери АД. Това стана ясно  на днешния брифинг на институцията.

Като мотив за отказа от надзора изтъкнаха твърде ниската емисионна стойност на новите акции. Полимери планираше увеличение на капитала от 5,32 млн. лв. на 55,32 млн. лв., чрез издаване на 50 млн. нови акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лв.

Така балансовата стойност на акция би паднала от 40.26 лв. на 4.78 лв., на база отчета към 31 декември 2007 г. Тази драстична разлика е причина за отказа, защото разводняване на капитала не може да се допусне, уточни проф. Милчо Стоименов, член и говорител на Комисията за финансов надзор.

Наистина и друг път емисионната цена е била под балансовата стойност на акция, но този път разликата е фрапантна уточни Стоименов, като не се ангажира с цена, при която проспекта на Полимери би бил потвърден.

Общо четири жалби срещу емисионната цена са постъпили в Комисията за финансов надзор, като те са били както от физически така и от юридически лица.

Днес книжата на компанията поевтиняха с 1,16% до 4,25 лв. за брой.

Комисията за финансов надзор издаде разрешение на Кепитал Маркетс Асет Мениджмънт АД да извършва дейност като управляващо дружество, ако в срок от 14 дни увеличи капитала до 300 хил. лв.

КФН разреши на Експат Асет Мениджмънт АД да управлява два договорни фонда. Първия е ДФ Експат Ню Юръп Пропъртис, който ще инвестира до 90% от активите си в България, до 30% от активите си в други страни от ЕС и до 10% в трети страни. ДФ Експат Ню Юръп Сток ще инвестира до 90% в България, до 30% в акции от Централна и Източна Европа, до 30% в акции на страни от Западна Европа и до 10% в други страни.

На 21 юни ще се проведе изпит за брокери на ценни книжа, като са допуснати 60 лица, а на 22 юни ще бъде изпита за инвестиционни консултанти, като са допуснати 71 лица.

КФН е изготвила проект за изменение на Кодекса за социално осигуряване. Основните цели са увеличаване на конкуренцията между пенсионно-осигурителните дружества. Предвижда се възможност за създаване на портфейли с различен инвестиционен профил, като ще могат да се управляват доброволни фондове с балансиран, нискорисков и агресивен профил. Това са така наречените мултифондове.

КФН е отказала регистрация като АДСИЦ на Аутерон АДСИЦ Варна, поради факта, че в проспекта се допуска дейност несвойствена за компания със специална инвестиционна цел. 

КФН е изпратила до заинтересованите лица новия правилник на БФБ-София, стана ясно на брифинга. До 16 юни има достатъчно време за приемането му, но трябва да получим становищата на всички заинтересовани страни, уточни Димана Ранкова, зам.-председател на КФН ръководещ управление Надзор на инвестиционната дейност.

Свързани компании:

Полимери АД(51P)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
fallback