fallback

Акцизите на горивата няма да се вдигат две години

Данни за цените на горивата ще се изнасят ежеседмично от министерство на икономиката, работна група ще обсъжда нелоялната конкуренция при превозвачите

14:46 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Акцизите на дизеловото гориво и безоловния бензин няма да се вдигат през следващите две години. Това беше договорено на проведената днес среща в Министерство на транспорта с участието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, министъра на икономиката Петър Димитров, зам.-министъра на финансите Кирил Желев, генералния директор на Лукойл България Валентин Златев и представители на ръководствата на браншовите организации в транспорта.

Кирил Желев обясни за Investor.bg, че финансовото министерство няма да предлага в бюджета за 2009 и 2010 г. вдигане на акциза на горивата, обаче при гласуването на бюджета от Народното събрание последната дума имат депутатите.

Петър Димитров пък посочи, че започва изграждането на механизъм за наблюдение на цените на горивата с и без акциз, като данните ще се изнасят ежеседмично. Освен това ще стартира и изграждането на онлайн фискална връзка между бензиностанциите и данъчните служби. Това е свързано с факта, че около половината от продажбите на горива на дребно са от сивия сектор.

Работна група начело с Кирил Желев ще обсъди и въпроса за нелоялната конкуренция при автомобилните превозвачи с цел да се ограничи количеството на горивото, което могат да наливат тежкотоварни камиони от страни извън ЕС при транзитни превози през страната ни (в случая става въпрос главно за превозвачи от Турция).

Превозвачите обявиха, че техните искания са удовлетворени само на 60 на сто. На тяхното предложение част от акциза на дизеловото гориво да се преразпредели върху други видове горива от финансовото министерство отговориха, че България има договорености с Европейската комисия и това не е възможно.

Засега не е ясно дали ще бъде удовлетворено и друго искане на превозвачите – за срок до 6 месеца да се прекрати регистрацията на нови транспортни фирми поради голямата конкуренция в сектора в страната. В тази връзка Петър Мутафчиев обясни, че за целта първо трябва да се направи анализ на транспортния пазар, след това предложението на страната да се изпрати в ЕК, която в срок до един месец трябва да отговори дали ще ни бъде разрешено такова спиране на регистрацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:37 | 09.09.22 г.
fallback