fallback

Холдинг Пътища и Мостстрой: Можем да изградим „Тракия“ сами за две години*

Според премиера Станишев строителството, за което се надпреварват големите инфраструктурни компании, ще започне до три месеца

12:54 | 20.05.08 г.

Според изпълнителния директор на Мостстрой Румен Йовчев „Холдинг Пътища“ и „Мостстрой“ имат потенциала сами за две години да доизградят цялата автомагистрала „Тракия“, „което би означавало приходи от общо 300 млн. евро за двете дружества“. Изказването бе направено по време на посещение на премиера Сергей Станишев в строителни обекти по автомагистрала „Марица“. 

„Ако Мостстрой бъде избран за изпълнител по проекта за "Тракия", от работата по всички мостове, които трябва да бъдат изградени през следващите години, може да се очакват 25 млн. евро приходи", смята Йовчев.

Оставащите километри, които трябва да бъдат изградени от автомагистралата, са 117, като за тяхното изпълнение се борят и други големи български инфраструктурни компании. В понеделник в интервю за Investor.bg прогнозата си за срок за завършване на обекта даде и Цветан Цонев от Трейс груп холд.

„В четвъртък очаквам доклад за по-нататъшното изграждане на магистрала „Тракия”, каза Станишев.

По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов след доклада ще бъде изготвена тръжна процедура, която ще е със срок от 20 дни. До 2,5 – 3 месеца може да се очаква да стартират работите по автомагистрала “Тракия”, смята Гагаузов.

Източниците на финансиране за довършването на автомагистрала Тракия е възможно да бъдат три – бюджетният излишък, иракският дълг или структурният резерв, каза още Станишев. По неговите думи за първите четири месеца приходите в бюджета са отчели ръст от 41% в сравнение с година по-рано.

Проектът за доизграждане на инспектираната днес работа по автомагистрала „Марица“ ще струва 520 млн. лв., стана ясно още днес. Окончателното завършване се очаква да бъде през 2010 г. Автомагистрала Марица се изгражда вече 15 години.

Изпълнители на обекта са “Пътни строежи” АД - Пловдив, в чийто Съвет на директорите участва Холдинг Пътища АД и “Мостстрой” АД. Строителният надзор е осъществен от “Пътинвестинженеринг” АД - София.

*Актуализирано към 13:35

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
fallback