fallback

Долни чифлик строи пречиствателни станции, за да развие туризма

Най-мащабният инвестиционен проект – на стойност 15 млн. евро, е за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води

12:16 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Туризмът и селското стопанство ще са двата водещи отрасъла в Долни чифлик. За целта варненската община работи по няколко европейски проекта – изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, изграждане на канализации за отводняване на битовите отпадни води и реконструкция на остарялата водопроводна улична мрежа.

До края на май трябва да приключи изграждането на водопровода “Камчийски пясъци” на територията на община Долни чифлик. След това ще започне цялостното преасфалтиране на улиците и ремонтирането на тротоарите. С този срок, обещан от ВиК – Варна, се ангажира и кметът на Долни чифлик Борислав Натов.

Най-мащабният инвестиционен проект – на стойност 15 млн. евро, е за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води “Камчийски пясъци”, като успоредно с това ще се подмени и остарялата водопроводна мрежа и ще се преасфалтират улиците след приключване на подземните работи. По думите на Натов с осъществяването му ще се осигури нормалното водоподаване на цялото крайбрежие, намиращо се на юг от Варна – в курортните селища Камчия, Шкорпиловци и Бяла.

Втора пречиствателна станция в крайбрежната зона ще поеме отпадните води на Старо и Ново Оряхово, Шкорпиловци, на бъдещите жители и инвеститори в региона. Изграждането й е неотложно заради остарялата технология по пречистването на водите до момента и наложените нови европейски изисквания за чистота им. Тя е на стойност над 180 млн. лв.

Предстои изграждането и на трета пречиствателна станция в село Гроздьово. Проектът за интегрираното управление на водите е на стойност 30 млн. лв. Стартът му ще бъде даден през юни, а срокът на изпълнение е 90 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
fallback