fallback

Преглед на печата за 20 май

07:55 | 20.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Георги Гергов си избра топ терен за софийски Пловдивски панаир

в. Дневник

Държавен терен от 85 дка в един от най-атрактивните за инвеститорите райони на София - около летището, вероятно ще бъде апортиран в "Международен панаир Пловдив", съобщиха източници от икономическото министерство. Информацията беше потвърдена и от транспортното министерство. Теренът ще бъде предоставен на панаира, в който държавата е акционер с 51%, а останалите са на смесеното дружество между Георги Гергов и община Пловдив, в което пловдивският бизнесмен е мажоритарен собственик.

Преди седмица министърът на икономиката Петър Димитров обяви, че капиталът на панаира ще бъде увеличен чрез апорт на терени в София и Варна, въпреки че по собствените му думи нямало дори идеен проект за бъдещите сгради върху тях. Министърът уточни, че делът на държавата ще се запази.

“Кремиковци” отива при големия брат Митал

в. Новинар

Почти сигурно е, че “Арселор Митал” ще е новият собственик на “Кремиковци”, научи “Новинар”. Компанията, собственост на брата на сегашния шеф на завода Прамод Митал – Лакшми, ще даде 30 млн. евро за закупуването на суровини и за заплати на работниците, като срещу сумата ще получи като залог активи на комбината, коментираха запознати. Според подписания от двете страни документ “Кремиковци” няма право да разговаря с други кандидат-купувачи в срок от 60 дни. Другата фирма, силно заинтересована да купи завода е “Ворскла стийл” на Константин Жеваго.

КЗК разследва има ли картел за горивата

в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) възнамерява да провери дали няма картелно споразумение между дистрибуторите на горива. Това заявиха вчера от антимонополния орган по повод декларация на Българската стопанска камара (БСК), която уличава търговците в наговаряне на цени. Повод за декларацията са започналите предупредителни протести на превозвачи, които поискаха държавата да ги защити от скъпия дизел. "КЗК не е образувала проверка за картел при горивата, но ще разгледаме обстойно този сигнал", казаха вчера от комисията.

Дават картбланш за голфкомплекса край Баня

в. Стандарт

Кметът на Карлово Найден Найденов е сложил положителна резолюция за влизане във владение на инвеститорите от фирма „Баня голф енд Спа ризорт” в  град Баня. Очаква се градоначалникът да издаде и заповед. С това ще приключи едногодишната одисея по старта на грандиозния проект на смесеното дружество „Спортен комплекс” АД за изграждане на голф игрище и други атракциони в курортния град. Зад "Баня голф енд СПА ризорт" стои Христо Ковачки. В смесеното дружество с община Карлово енергийния бос ще налее 60 милиона евро.

Ще проверяват бързо забогателите чиновници

в. Новинар

До 30 юли всеки министър ще трябва да провери как се е променило имотното състояние на неговите подчинени. Проверката за забогателите чиновници е част от мерките, които предлага финансовият министър Пламен Орешарски като част от стратегията на правителството за борба с корупцията. В програмата са предвидени общо 108 мерки. В митниците трябва да започне разследване дали има конфликт на интереси в системата. В Националната агенция за приходите (НАП) пък ще видят има ли възможност за незаконен достъп до масивите на НАП, където се пазят данъчните досиета на граждани и фирми.

Брюксел ни скъсва от проверки за земеделието

в. Стандарт

През следващите седмици предстоят три проверки от Брюксел по земеделските програми. Между 26-30 май е одитът по САПАРД, от 9 до 13 юни – по ИСАК, а от 16 до 20 юни – по Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно след срещата на премиера Сергей Станишев и вицето по еврофондовете Меглена Плугчиева с екипа отговорен за усвояване на средствата от ЕС по земеделската програма. Всичките 22 мерки по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат отворени между 15 и 30 юли. В момента са пуснати 8 от тях, докладваха от земеделското ведомство.

Държавна поръчка за сертификати на 100 общини предизвика съмнения

в. Дневник

Проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа за въвеждането и сертифицирането на 100 общини и области по международни стандарти за управление може да се провали заради кратките срокове за изпълнението му. Това предупреждава в писмо до премиера Сергей Станишев Иван Савов, който е представител на Европейската федерация на асоциациите на сертифициращите организации и управляващ съдружник на Moody International. Проектът на МДААР е на стойност над 4.8 млн. лв. и предвижда сертификатите по международните стандарти ISO за управление, околна среда и сигурност на информацията да бъдат издадени до края на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 08.09.22 г.
fallback