fallback

На средно ниво сме по устойчивост на енергетиката според ЕБВР

Показателят изразява сложни зависимости, така че по-висок резултат ще бъде отчетен с известно закъснение след извършване на подобренията

11:36 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Към момента показателят за устойчивост на енергетиката на западноевропейските страни е около 0,8, а за новите страни членки (към които спада и България) той е 0,5 или малко повече, като само за Естония стойността на показателя е малко под 0,5.

За страните от Западните Балкани, а също за Русия и Украйна, стойността па показателя на устойчивост на енергетиката е под 0,4.

Индикаторът, наречен „показател за устойчивост на енергетиката”, е въведен наскоро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщава Прайм-Тасс, позовавайки се на информация от ЕБВР.

Новият инструмент за мониторинг дава възможност на експертите и съответните длъжностни лица да оценяват прогреса на страните в реформирането на три ключови области от енергетиката: енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и справяне с проблемите, свързани с изменението на климата.

По всяко от трите направления се оценяват три елемента – институции (учреждения), пазарни стимули и реални резултати.

В цифрово изражение показателят за устойчивост на енергетиката може да се намира в диапазона от 0 до 1. Нулевото означение свидетелства за отсъствие на органи и пазарни стимули за осъществяване на мерки по обезпечаване на устойчивостта на енергетиката и за ниска енергийна ефективност. Единицата пък означава, че икономиката разполага със силни органи за осигуряване на устойчивост на енергетиката и съответните пазарни механизми, а също така има висока енергийна ефективност.

Експерти от ЕБВР обясняват, че показателят изразява сложни зависимости, така че по-висок резултат, например чрез подобряване дейността на институциите в областта на енергетиката, ще бъде отчетен с известно закъснение след извършване на подобренията. От друга страна, някои страни могат да имат сравнително добри резултати по енергийна ефективност и използване на ВЕИ (като Албания, Босна и Херцеговина, Грузия), главно защото разполагат с големи наличности от ВЕИ, предимно вода, а обемът на производството им не е особено голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 11.09.22 г.
fallback