fallback

Ал. Николов: SOFIX над 1259 пункта предполага ръст към 1400-1450 пункта

През следващите дни или седмици могат да се очакват по-съществени повишения

12:25 | 19.05.08 г.

Април бе поредният негативен месец за българския фондов пазар и индексът SOFIX достигна ново дъно при 1 111 пункта. Поскъпването от 1 111 обаче успя да премести цените над 21-дневната плъзгаща се средна за първи път от началото на годината и едновременно с това индексът проби над низходящата трендлиния в сила от началото на годината, се казва в последния анализ за SOFIX на Александър Николов, портфолио мениджър в УД Карол Капитал Мениджмънт АД, публикуван в края на миналата седмица в уеб страницата на ИП Карол АД.

"Имайки предвид и факта, че продължава да е налице съществено разминаване на дневна графика между цените и индкатора MACD, имаме основания да считаме, че индексът най-накрая намери краткосрочно дъно. Освен всичко друго, дъното при 1 111 е само няколко точки над динамичното ниво на подкрепа при 1 096 (проектирано още от движение състояло се през 2001г. това показва, че пазарът още не е загубил връзката си с движенията от това далечно време и числата на Фибоначи остават в сила", показва още техническият анализ.

Според Николов, може да очакваме странична консолидация и опити за поскъпване през следващите дни или седмици, но за да видим нещо по-съществено нагоре, цените ще трябва да преминат над ключовото динамично ниво при 1 259 пункта* (това ниво не бе преминато при опита за поскъпване в края на март). Поскъпване над 1259 вече би потвърдило идеята, че цялата първа фаза на средносрочния спад от върха при 1982 точки наистина е завършила при 1 111 и това ще предположи възстановяване към 1400/1450 пункта. Да напомним, средносрочният тренд при SOFIX е надолу, така че едно такова поскъпване като настоящото, не е нищо повече от "подскок на мъртвата котка" (dead cat bounce).

Надолу, спад под 1 142 ще развали горните сравнително позитивни перспективи и ще бъде сигнал, че низходящата тенденция се подновява, но нивото при 1 096 най-вероятно ще окаже подкрепа. Само твърд пробив под 1 096 ще бъде предпоставка за директен спад към 900 пункта, се казва в анализа.

Графика към анализа.

* Анализът е изготвен на 15 май, днес SOFIX премина над 1 259 пункта. Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 12.09.22 г.
fallback