fallback

Започва работа по пречиствателни станции в Карлово и региона

Готови са проектите за пречиствателни станции на Баня и Калофер

10:08 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

По проектите за пречиствателни станции на 5-те най-големи селища в Карловско ще се работи през годината, съобщиха от общината. Единственият проект, който е започнат, е съоръжението на общинския център.

Три милиона лева ще бъдат вложени в строителството на пречиствателната станция за отпадни води на гр. Карлово тази година. Средствата ще бъдат похарчени за строителство на биобасейни, вторични радиални утаители и подпорна стена, съобщиха от общината. Досега са усвоени 1,5 милиона лева. Общата стойност на обекта е 21 милиона лева, които са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Процедурата по строителството на пречиствателната станция започна през 2007 г. с отреждането на терен от ОбС и трябва да приключи през 2010 г.

Готови са и проектите за пречиствателни станции на Баня и Калофер. Община Карлово кандидатства за техническа помощ по работните проекти за пречиствателни съоръжения в двата града. ОбС отреди още миналата година терени за строителството им. Стойността на работните проекти е около 130 000 лв.

Проектът за изграждане на пречиствателна станция в с. Розино, което е най-голямото селище след общинския център с 4540 жители, трябва да започне, след като бъде довършена канализацията. Тя сега е на етап довършване на главния колектор и изграждане на страничните отклонения. За приключването на канализацията и за изграждане на пречиствателна станция в селото общината ще търси финансиране от оперативна програма „Регионално развитие”. Обектът е с прогнозна стойност около 14 милиона лева. Ако бъде одобрен, работата може да започне през 2009 г.

Пред ПУДООС общината кандидатства и за изграждане на канализация на гр. Клисура. Общата стойност на проекта е 7 693 000 лв, но той все още не е стартирал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 12.09.22 г.
fallback