fallback

Преглед на печата за 19 май

07:48 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

"Български пощи" ще става държавно-частен холдинг в. Дневник

Държавната компания "Български пощи" ЕАД ще се превърне в холдинг от шест акционерни дружества, ще развива публично-частни партньорства и ще има и втори изпълнителен директор, който ще представлява интересите на привлечените инвеститори. Чрез едно от дружествата пощите ще се занимават и с туристически бизнес, е записано в проекта за преструктуриране на компанията, с който "Дневник" разполага. В края на миналата седмица изпълнителният директор на "Български пощи" Енцеслав Харманджиев е обсъдил проекта със синдикални лидери.

Според замисленото преструктуриране до 1 октомври трябва да се създадат дружествата "Финанс пост", "Булпост/ EMS", "Пост транс и търговия ", "Българска филателия", "Хибридна поща" и "Пост турист". В стратегията е записано, че дружествата ще привличат стратегически инвеститори и ще изграждат публично-частни партньорства. Според експерти от сектора частните капитали ще се насочат основно към трите най-печеливши дейности на пощите - финансовите услуги, хибридната и ускорената поща.

Военните пак дадоха евтино земя до морето на частници в. Сега

Имотните сделки на Министерството на отбраната стават все по-нагли. Военните са заменили 76.972 дка до морето срещу 19 апартамента в Пловдив. Оценителите на ИА "Държавна собственост на МО" са преценили, че квадратният метър на земята до плажа в Ахтопол струва 35 лв., става ясно от документите, с които "Сега" разполага. Общата оценка на имота е 2 726 100 лв. Брокери на недвижими имоти са категорични, че през последните години квадратният метър по морето не слиза под 70-80 евро.

Сделката е финализирана на 20.12.2007 г., когато военен министър все още бе Веселин Близнаков. Апартаментите, които е получило министерството, са с площ около 80 квадрата и всички се намират на бул. "Източен" № 80 в Пловдив. Общата им застроена площ възлиза на 1569 квадрата. От документите става ясно, че общата стойност на апартаментите е била със 163 081 лв. по-ниска от тази на армейската земя. Сумата най-вероятно е била доплатена от частниците. Партньорът на МО не е случаен - това е "Дриймвил" ООД. 85% от компанията държат от "Галакси пропърти груп" ООД, където акционери са собствениците на "Винпром Пещера" Атанас Петров и Антон Щерев. Името на винпрома бе замесено в скандала в МВР, довел до оставката на вътрешния министър Румен Петков. В справка, придружена от разпечатка от записани телефонни разговори, се твърдеше, че бившият заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов е информирал алкохолните босове за разработки срещу тях и в замяна е получавал подаръци. От "Пещера" категорично отрекоха да се занимават с незаконен бизнес.

Държавата отказа на превозвачите да намали акциза на дизела в. Дневник

Финансовото министерство няма да намали акциза за дизела за автомобилните превозвачи, нито ще започне да го възстановява, каквито са исканията на браншовите организации. Това стана ясно след среща на превозвачите с министрите на транспорта Петър Мутафчиев и на финансите Пламен Орешарски. За понеделник превозвачите са насрочили протести в София и още 37 населени места. Работна група ще проучи европейския опит в това отношение, но не знам някъде транспортните компании да не плащат акциз, заяви финансовият министър Пламен Орешарски след срещата. Проблемът не е в акциза, а в глобалното поскъпване на петрола, допълни той.

По думите му в момента акцизът е по-нисък в сравнение с останалите страни от ЕС - той е малко над минималната ставка на акциза в общността и е 306 евро за 1000 литра, като през 2015 г. трябва да стигне 359 евро за 1000 литра. Вчера в съобщение "Лукойл", България, заедно с браншовиците са предупреждавали властите, че бързият преход към възприетите от ЕС акцизни ставки ще доведе до шоково поскъпване.

Адвокати предупредиха за пробойна в закона за ДДС в. Сега

Сериозна пробойна по отношение на най-важния данък в държавата - ДДС, разкриха адвокати. Вместо да попречи на измамниците да източват ДДС, новият чл. 176 а от закона е много опасен за хазната, защото позволява на фирмите да избегнат плащането на налога, разкри пред списание "Правен свят" адв. Росен Николов. Спорният член гласи, че данъчните отказват регистрация по ДДС на фирма, чийто собственик, директор или мажоритарен съдружник има лоша слава, освен ако не предостави обезпечение. Става въпрос за лица, които са били в ръководството на дружество, което има неуредени задължения за ДДС за над 5000 лв., или са осъждани за престъпления против данъчната система, или пък срещу тях е образувано наказателно производство. Промяната в закона, която влезе в сила на 19 декември 2007 г., бе предложена от НАП с цел да попречи на измамниците да източват ДДС чрез едно дружество, а по-късно да регистрират друго безпроблемно.

Според Николов обаче новата разпоредба може да доведе до солидно ощетяване на държавата, особено от фирми, занимаващи се с посредничество, консултантска дейност, софтуер, строително предприемачество. Такива дружества почти не приспадат ДДС, защото не купуват много суровини и материали и съответно нямат изгода да се регистрират по закона и да внасят налога. "Ако такава фирма приеме за фиктивен съдружник или акционер лице от рисковия контингент, НАП е длъжна да откаже ДДС регистрация. Така фирмата може да формира неограничени обороти, без да начислява данъка", твърди Николов.

ЕК: Прогнозните сметки за ток и парно са нежелателни в. Стандарт

ЕК е приела предложения за поправки в директивите за потребление на енергия, в които прекъсването на енергията заради дължими сметки става нежелателно. Това обявиха на пресконференция за правата на потребителите евродепутатът Илияна Йотова и шефът на федерацията на потребителите Павел Кърлев. От еврокомисията препоръчват да се използват всички възможни методи за набавяне на дължимите суми.

Сметките трябва да се плащат за реално потребена енергия, което означава че прогнозните сметки за 3, 6 или 12 месеца също не са желателни, каза Йотова. Директива на ЕК по този въпрос е влязла в сила на 17 май. В страната ни нищо не е направено по тази директива. Вероятно ще получим гратисен период за да може нещата да се регулират, каза Йотова.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 07.09.22 г.
fallback