fallback

Сменят шефове по евроусвояването, ще има черен списък за нередовни фирми

Работни групи и нови ръководители ще оправят положението с еврофондовете, увеличават администрацията в две министерства

15:08 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Назначени са нови програмни ръководители във връзка с усвояването на еврофондовете в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), съобщи на пресконференция новоназначеният вицепремиер Меглена Плугчиева. Тя оповести основните мерки в плана за действие относно забележките в писмото на Майкъл Лий, директор на Дирекцията по разширяването на ЕС.

За програмен ръководител в МРРБ от днес е назначен зам.-министър Савин Ковачев на мястото на Димчо Михалевски, в МИЕ програмен ръководител по ФАР ще бъде зам.-министър Нина Радева, а усвояването на средствата по оперативна програма Конкурентноспособност ще се ръководи лично от министър Петър Димитров.

Управителните органи по програма ИСПА от четири стават два броя – Министерство на транспорта (МТ) с междинно звено Фонд Републиканска пътна инфраструктура и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) с междинно звено МРРБ.

Констатирано е, че има слабости при прилагането на Закона за обществените поръчки, каза Плугчиева, поради което работна група начело със зам.-министъра на финансите Атанас Кънчев, трябва да изготви промени в закона, които съответно трябва да се внесат в Министерски съвет и Народното събрание.

Сред другите мерки, които ще вземе Плугчиева, е да се засили координацията между нашите органи и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Тя изрази твърдите си намерения да направи сериозни структурни и персонални във Фонд Републиканска инфраструктура, които обаче ще бъдат оповестени след 23 май. Дотогава трябва да е готов докладът със съответните мерки на друга работна група, ръководена от заместник-министри от трите министерства на чието подчинение е фондът – МФ, МРРБ и МТ.

Относно програма САПАРД, ръководена от Министерство на земеделието и храните, Плугчиева отбеляза, че за миналата година не са усвоени 28 млн. евро, освен това има забавяне на усвояването и за тази година. В момента разплащателната агенция е в режим на пробация до месец ноември. В тази връзка Плугчиева каза, че още утре ще се срещне с ръководството на земеделското министерство и Фонд Земеделие.

Като слабо звено при усвояване на средствата от еврофондовете Плучиева определи и административният капацитет. За целта се предвижда да бъдат назначени още над 200 човека във връзка с усвояването на средствата по оперативните програми главно МДААР и МФ (въпреки водените от дълго време кампании за намаляване на числеността на административния персонал в министерствата).

Предвижда се и въвеждането на т. нар. „черен списък“ на фирми, които няма да бъдат допуснати до усвояване на средствата от еврофондовете. По думите на Плучиева за целта ще се ползва опитът на други европейски страни, като в списъка, който ще бъде публично обявен, ще бъдат включени само фирми с доказани по съдебен път нарушения.

Възложено е също така на Агенцията за обществени поръчки да изготви препоръки за избягване намесата на външни лица при осъществяване на процедурата при избирането на изпълнител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
fallback