fallback

Казусът с Дружба стъкларски заводи се разви в полза на купувачите

СГС е решил в полза на дружеството, но решението не може да влезе в сила до 13 май

13:53 | 13.05.08 г.

Софийски градски съд, с решение от 7 май, е отменил отказа, постановен от Търговския регистър при Агенцията по вписванията по заявление на Дружба стъкларски заводи АД-София за обявяване на поканата до акционерите за свикването на Общо събрание на акционерите (ОСА), насрочено и проведено на 26 март 2008 г., съобщи дружеството, чрез БФБ-София.

Наред с това Софийският градски съд указва на Агенцията по вписванията да обяви поканата за Общото събрание, в резултат на което събранието се счита за редовно свикано и проведено.

Както дружеството информира своевременно, на Общото събрание на 26 март 2008 г. акционерите приеха решения за увеличаване на капитала със собствени средства на дружеството и за промени в устава.

Предвид създалата се ситуация поради отказа на Агенцията по вписванията, решенията на Общото събрание бяха приети под условието, че действието им ще настъпи в случай на благоприятен за дружеството завършек на обжалването на отказа на Търговския регистър, както и че съдебният акт влезе в сила най-късно до 13 май 2008 г. включително.

Същевременно дружеството свика ново извънредно събрание, насрочено за 14 май 2008 г., със същия дневен ред, като дневния ред на събранието от 26 март 2008 г.

Според действащото законодателство решението на Софийски градски съд ще влезе в сила след изтичане на законовия срок от 7 дни за неговото обжалване и в случай че не бъде обжалвано в този срок.

Предвид на обстоятелството, че решението е постановено на 7 май 2008 г., не може да влезе в сила до 13 май 2008 г., дори и ако не бъде обжалвано от Агенцията по вписванията. Във връзка с това обстоятелство, Дружба Стъкларски заводи АД ще проведе насроченото за 14 май 2008 г. общо събрание на акционерите при обявения вече дневен ред.

За купилите акции от капитала на дружеството до момента, това означава, че те ще имат право на нови акции от увеличението на капитала, в случай че то бъде решено на ОСА, което ще се проведе утре.

От 7 април насам, книжата на Дружба стъкларски заводи се сринаха от 126 на 31 лева именно в резултат на това, че не беше ясно дали ще бъдат изпълнени условията във връзка с проведеното ОСА на дружеството, тоест не беше ясно дали купилите след 7 април (последната дата с право на участие в увеличението на капитала на дружеството) ще имат право на нови акции или не.

Така, ако утре се проведе ОСА на Дружба стъкларски заводи (теоритически е възможно да липсва кворум) и бъде прието увеличението на капитала на дружеството, то последната дата с право на нови акции, ще бъде на 14-тият ден след решението на ОСА.

Книжата на Дружба стъкларски заводи бяха изкупени до 113,1 лева от 100 лева преди съобщението.

Свързани компании:

Дружба стъкларски заводи АД(4DR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:07 | 06.09.22 г.
fallback