fallback

И борсовите кодове в Германия са сравнително нелогични

В Хонконг всички кодове са числа, например кодът на HSBC е 5

13:00 | 13.05.08 г.

Във връзка с представените от БФБ-София нови кодове на дружествата, търгувани на борсата, направихме проучване за кодовете на други компании, които се търгуват с платформата Xetra.

Оказва се, че и в Германия кодовете на много от компаниите са произволно генерирани от букви в името на дружеството. Разбира се BMW си е BMW, Adidas е код ADS, BASF е с код BAS, Eon AG обаче е с код EOA, a логично ли е кода на Immobilien AG да е IVG? Дали компаниите са си избрали кодовете или са им зададени автоматично?

Например Morgan Stanley се търгува във Франкфурт с код MWD, а в името на банката няма нито W нито D. Nokia се търгува с код NOA3, а Metro с код MEO. Има и кодове, където цифрата е сложена в средата - например Viscom е с код V6C.

Nomura Holdings Inc се търгува във Франкфурт с код NSE. В името на холдинга липсва буквата E, а и буквата S не е особено ключова за името. Кодът NF7 е на Neue Sentimental Film AG.

Кодът на немската компания Babcock Borsig AG e BBX, както се вижда буквата X липсва в името.

На фона на тези кодове, кодове като 5MB на Монбат АД изглеждат логични. 5 е случайно генерирано число, може би поради изчерпване на комбинациите в Xetra където се търгуват десетки хиляди емисии. Буквите M и B присъстват в името на дружеството. Факт е, че кодът можеше да е MNBT (всички съгласни от името), защото XETRA позволява кодове до четири символа, но това не стана.

Логично изглежда и 4EH - където 4 е случайно число, а EH са букви от името на Еврохолд България.

Защо кодът на Химимпорт става 6C4 можем доста да гадаем.

И в Ирландия, където се използва XETRA, има доста нелогични кодове. Например DQ5 е код на CPL Resources plc, а 3MP е на Merrion Pharmaceuticals plc.. Кодът MK9C е код на McInerney Holdings plc.

Особено нелогични са кодовете в Хонконг. Една от най-големите световни банки - HSBC Holdings plc е с код 5. Всичко кодове в Хонконг са числа. Например кодът на HSBC China Dragon Fund е 820.

Новата анкета на главната страница на Investor.bg задава въпроса „Одобрявате ли новите кодове на българските компании, въведени поради преминаването към платформата XETRA?“

Вижте всички статии по темата: Има ли пилот в самолета? Не е възможна промяна на новите кодове на компаниите Новите кодове на някои от дружествата са станали логични С XETRA кодът на CHIM става 6C4, на EUBG ще е 4EH, на Монбат - 5MB Какво да очакваме след въвеждането на XETRA? Системата XETRA стартира на 16 юни

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 01.09.22 г.
fallback