fallback

До есента между Русе и Гюргево може да тръгне обществен автобус

Няма обаче да отпадне таксата на Дунав мост

18:38 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

До есента е възможно пускането на градски обществен транспорт между Русе и Гюргево с цена на нормален градски билет, но не и отпадане на таксите на Дунав мост, срещу които протестира русенското общество и българският и румънски бизнес.

Това каза в Русе вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, предаде БТА.

По думите му причината за оставане на таксите е в румънската страна, която била категорично против отпадането им. Дори България да премахне таксата, на северния бряг ще продължат да я събират, категоричен беше Калфин.

Вицепремиерът обясни, че пускането на автобусите ще стане възможно, след като държавният бюджет субсидира Община Русе за заплащане на гранични такси за преминаването им.

За таксата на Дунав мост се произнесе преди месец Европейската комисия, която определи, че таксата може да съществува, ако не пречи на свободното движение на хора и е единствено за поддържане на съоръжението.

Мостовите такси са сериозна пречка за осъществяване на основното европейско право за свободно движение на хора и стоки и пречи на културното и стопанско сътрудничество - това е единното мнение на бизнеса и русенската общинска управа, изразено в различни декларации. Подобно е отношението в Гюргево, каза преди месец кметът на румънския град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 08.09.22 г.
fallback