fallback

Новата пречиствателна станция в Златни пясъци с 5 пъти по-голям капацитет

Докато се изгради новата пречиствателна станция обаче, старата ще продължава да замърсява морето край Златни пясъци, а фирма В и К – Варна, която я стопанисва, ще плаща солени глоби

17:22 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Новата пречиствателна станция в Златни пясъци ще е с пет пъти по-голям капацитет от досегашната. Според главния инженер на ВиК Варна Христо Иванов изграждането на пречиствателната станция ще струва около 30 милиона лева. Идейният проект ще се финансира от община Варна, а работният и закупуването на съоръженията - от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Изграждането на пречиствателната станция може да приключи до 2 години, ако няма непредвидени спънки, заяви Иванов.

Експертен съвет към община Варна реши новата пречиствателна станция в курорта “Златни пясъци” да обработва отпадните води на комплекса по стандартната технология - с утаители. Вариантът, предложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е отхвърлен заради скъпата експлоатационна поддръжка.

Новата пречиствателна станция ще бъде изградена на мястото на сегашната, като всички съоръжения ще бъдат сменени с по-модерни. Системата за преработка на отпадните води ще има механично, биологично стъпало и утаители.

Докато се изгради новата пречиствателна станция обаче, старата ще продължава да замърсява морето край Златни пясъци, а фирма В и К – Варна, която я стопанисва, ще плаща солени глоби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 10.09.22 г.
fallback