fallback

Икономически ръст от над 6% и инфлация 6-7% за 2008 г. прогнозира ЦИР

Независимо от по-високата инфлация в началото на годината, от Центъра за икономическо развитие очакват дефлация в периода май-август

13:53 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Икономическата ситуация в страната за първите три месеца на годината е благоприятна. По всяка вероятност икономическият растеж за 2008 г. ще бъде над 6%, тоест около миналогодишния или по-висок, казаха от ръководството на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) при представянето днес на доклад за развитието на икономиката на България за първите три месеца на годината.

Краткосрочните данни за периода януари – март дават основание според ЦИР да се очаква растежът за първото тримесечие да е по-висок от този за първите три месеца на 2007 г., когато беше 5,5%, тоест сега да доближи 6%.

Освен това, от центъра смятат, че са необосновани някои прогнози за двуцифрена инфлация през тази година у нас. Според съпредседателя на ЦИР Георги Прохаски няма сериозни проинфлационни фактори, за разлика от миналата година, така че по прогнозите на центъра средногодишната инфлация за 2008 г. щ бъде само 6-7%. Независимо от по-високата инфлация в началото на тази година, от ЦИР очакват в периода май-август да има дефлация.

Относно дефицита по текущата сметка становището на центъра е, че въпреки че в абсолютна стойност той нараства, неговият дял ще се запази како миналогодишния до около 22% от БВП, което означава, че размерът му няма да е обезпокоителен за икономиката.

От ЦИР очакват чуждите инвестиции тази година да останат на миналогодишните нива или малко над тях, или около 6,5 млрд. евро.

Положителен фактор за развитието на икономиката е и фактът, че темповете на нарастване на износа вече изпреварват тези по вноса. В тази връзка на въпрос на Investor.bg от ЦИР отговориха, че разглеждат като положителни намеренията на Министерството на икономиката и енергетиката за изработване на стратегия за износа и за създаване на агенция за насърчаване на износа. От центъра добавиха, че току-що са спечелили обществена поръчка на МИЕ за анализ на състоянието на износа на България.

Относно спада на капиталовия пазар мнението на ЦИР е, че той няма да окаже съществено влияние върху икономиката, тъй като пазарът не е добре развит, както в други европейски страни.

Обезпокоителни според експертите са боксуването на реформите в областта на образованието и здравеопазването и бавенето на реализацията на инфраструктурните проекти в транспорта.

Относно взетото вчера решение на заседанието на политическия съвет на тройната коалиция за увеличаване на държавния дял в осигуровките съпредседателят на ЦИР Александър Божков коментира, че за момента това е положително решение, обаче след няколко години едва ли ще бъде така, тъй като е малко вероятно държавата да има толкова голям бюджетен излишък, за да плаща високи осигуровки. В такъв случай ще трябва да са повишат данъците или да се намали държавният дял в осигуровките.

Относно обявеното вчера повишение на здравните вноски от центъра смятат, че не е ясно по какъв начин те ще се изразходват в бъдеще, тъй като по всяка вероятност реалното им разпределение, изразходване и създаването на частни здравни каси ще се осъществи от следващото правителство.

Във връзка с журналистически въпрос относно функциите на вицепремиера Меглена Плугчиева от ЦИР смятат, че нейната задача по контрола и координацията на изразходването на европейските фондове е трудна и ще трябва за целта да бъде създадена отделна администрация, което пък означава, че реалните резултата по подобряване на усвояването на средства от фондовете едва ли ще се забележат след по-малко от година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 27.08.22 г.
fallback