fallback

Съдът даде ход на делото за по-високите данъци в София

Според жалбоподателите не би трябвало в момента да се събират данъци по новата наредба

12:30 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Административният съд в София даде ход на делото срещу по-високите данъци в столицата. Делото е образувано по жалба на двама граждани - Добри Божилов и Тодор Тодоров, както и от областния управител, срещу наредбата на Столичния общински съвет (СОС) за определяне размера на местните данъци за тази година, съобщи БТА. Жалба срещу данъците има и от Иван Петров, който се присъедини към делото.

Първоначално съдът беше сезиран срещу наредбата от Софийската градска прокуратура, която няколко часа след внасянето оттегли протеста си.

И четиримата жалбоподатели са се обявили против предварителното изпълнение на текстове от наредбата. Според тях се нарушавали текстове от Конституцията.

Според жалбоподателите не би трябвало в момента да се събират данъци по новата наредба, тъй като, ако съдът отмени наредбата на общината, ще трябва или да бъдат връщани пари на гражданите, или надвнесените суми да бъдат приспадани от данъците им през следващата година.

Иван Петров е поискал по делото да бъде представен от общината документ и за това какви възнаграждения са получени за изработването на текстовете от наредбата, касаещи по-високите данъци. От Софийска община са на мнение, че документите за хонорарите не са съотносими по делото. Същото мнение има прокуратурата. Съдът отхвърли днес искането на Петров, свързано с документите за хонорари.

По закон Административният съд трябва да се произнесе до месец по делото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:01 | 12.09.22 г.
fallback