fallback

Общините с близо 200 проекта за подобряване на водната инфраструктура

От някои общини са подадени по няколко проекта, като с най-много е община Марица - 8 проекта

15:26 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Общо 191 проекта от 134 общини от 27 области са подадени по приключилата вчера първа процедура по Оперативна програма „Околна среда” за техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата на питейни и отпадъчни води, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

От някои общини са подадени по няколко проекта, като с най-много е община Марица - 8 проекта. През вчерашния последен ден преди затварянето на процедурата са подадени 163 проекта. Общата финансова рамка на процедурата е 74,034 млн. лева.

Проектите ще бъдат разгледани от оценителна комисия, която ще определи тези, които отговарят на всички критерии, за да бъдат финансирани. После те ще бъдат разгледани от междуведомствения Комитет за избор и координация на проекти по ОП „Околна среда” с цел да се провери дали някой проект или дейност по него не се финансират по повече от една програма.

След това ще се пристъпи към сключване на договори за предоставяне на безвъзмездна помощ. Оттук нататък общините ще могат да започнат изпълнение на проектите, като организират възлагането на изпълнението и контрола. МОСВ ще контролира законосъобразността на разходите и изпълнението на дейностите, заложени в проекта, указаните в него срокове. Министерството на финансите ще контролира също правомерното разходване на средствата.

Целта на тази техническа помощ е да се разработят реални инвестиционни проекти, с които да се кандидатства по процедура за инфраструктурни проекти в сектор „Води”, по която ще се получат пари за изграждане на пречиствателни станции, канализации и водопроводи.

В момента по ОП „Околна среда” има още две процедури – по едната се набират инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води и по нея ще бъдат разпределени 723,89 млн. лева. Третата процедура е „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти за подобряване на управлението на отпадъците” и предвидените средства по нея са 41,34 млн. лева. Крайният срок по втората е 30 май, а по третата – 6 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 11.09.22 г.
fallback