fallback

Ст. Сталев: Инвестирането през офшорни зони не е непременно „пране на пари“

Шефът на БАИ обаче не отрече принципната възможност да има доза истина в твърдението, че част от чуждите инвестиции у нас през 2007 са резултат от финансови измами

13:58 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Минаването на инвестиции през офшорни зони само по себе си не може да е достатъчно доказателство за „пране на пари”, каза за Investor.bg изп. директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стоян Сталев. Така той коментира изказаното вчера мнение на представител на МВР, че част от чуждестранните инвестиции, постъпили в България през миналата година, може да са резултат от финансови измами, тъй като минават през офшорни фирми и няма как да се направи проверка за произхода им.

По думите на Сталев обаче по принцип е вероятно да има доза истина в изказаното предположение.

Въпреки това Сталев уточни, че на практика част от сериозните инвестиции минават през офшорни зони, където се спазват определени правила и чиято дейност (на зоните) е правно регламентирана.

Относно БАИ, нейният директор заяви, че досега не е имало проблеми, свързани със съмнения за „пране на пари” от инвеститори, кандидатстващи за сертифициране от агенцията.

За това допринасят и законовите изисквания, според които кандидатстващите за инвеститор клас „А” или „Б” трябва да представят в БАИ официални одити на съответната фирма за три години назад, което до голяма степен гарантира законността на дейността на фирмата.

Освен това агенцията при разглеждане на проектите прави и проверки на тяхната финансова обоснованост, което е свързано и с произхода на средствата.

Стоян Сталев посочи, че при съмнения от страна на БАИ за произхода на средствата на дадена фирма, агенцията може да поиска съдействие от дирекция „Финансово разузнаване” на ДАНС за допълнителни проверки, но досега такъв повод не е имало.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 04.09.22 г.
fallback