fallback

Петрол коригира печалбата си на 104 млн. лв. поради стартирала сделка

Нетните приходи от продажби се увеличават на годишна база с 91,6% до 301 млн. лв., колкото бяха и преди корекцията

18:13 | 08.05.08 г.

Петрол АД отчита 103,7 млн. лв. нетна печалба за първото тримесечие на 2008 г., спрямо предварително оповестени 44,9 млн. лв. нетна печалба за първото тримесечие на 2008 г., показва обявеният чрез БФБ-София отчет на дружеството.

Нетните приходи от продажби се увеличават на годишна база с 91,6% до 301 млн. лв., колкото бяха и преди корекцията. Основният ръст идва от продажби в графа "Други", които са за 119,4 млн. лв. за първото тримесечие на 2008 г. спрямо едва 1,2 млн. лв. година по-рано.

В коригирания доклад за дейността е записано: "Печалбата на дружеството преди облагане с данъци към 31 март 2008 г. е 117 млн. лв. при 4,2 млн. за същия период на 2007 година. Разликата във финансовия резултат за двата периода се дължи предимно на ефекта от стартирала сделка по продажба на активи на дружеството."

Преди корекцията нямаше обяснение за големите продажби в раздел Други въпреки обръщението на ръководството, което гласеше: "Правата на акционерите и инвеститорите са гарантирани чрез управление, базирано на прозрачност, отчетност и контрол."

От файла за важните обстоятелства през периода става ясно, че дружеството има намерение да сключи договор с „Лукойл България” ЕООД за продажба на част от бензиностанциите на „Петрол” АД. За евентуалното сключване и осъществяване на планираната сделка се изчаква разрешение от антимонополния регулаторен орган в лицето на Комисията за защита на конкуренцията, която информация е представена на БФБ и КФН с Уведомление от 1 април 2008, се казва в документа. На 24 април сделката между Петрол и Лукойл за 237 млн. евро бе обявена.

Продажбите на продукция се увеличават с 23% до 180,6 млн. лв.

Себестойността на продажбите за първото тримесечие на 2008 г. е намалена до 166 млн. лв. спрямо 231 млн. лв. преди корекцията и нива от 136 млн. лв. за същия период на 2007 г.

За 2007 г. бе предвидено реновиране на 50 търговски обекта и изграждането на 5 LPG модула и 2 CNG модула. За 2008 година се предвижда продължаване на програмата за реновиране на търговски обекти, както и за придобиване и изграждане на нови търговски обекти, се казва в отчета за дейността на дружеството.

Пазарът, на който оперира дружеството, става все по-конкурентен, става ясно от доклада за дейността на Петрол, в който пише: "През 2008 г. пазарът на горива в България продължи тенденцията от 2007 и 2006 година на засилване на конкуренцията в бранша, намаляване на крайните продажни цени и на брутния търговски марж. През годината се засили отливът на съществуващи бензиностанции да се занимават с този бизнес и инвеститорският интерес от малки инвеститори бе сведен почти до нула.

Започна тенденция на излизане на малките играчи от този бизнес, което е видим резултат от силната франчайзингова програма на дружеството през годината. Икономиите от мащаба на дейността се оказаха фатални за малките вериги и единични обекти и собствениците им започнаха да търсят начини за оцеляване чрез продажба или чрез франчайзингови схеми. Двама от по-големите конкуренти – Лукойл и ЕКО Елда, обявиха мащабна инвестиционна програма и изградиха значителен брой нови търговски обекти към съществуващите им мрежи от бензиностанции. В тези трудни пазарни условия Петрол АД отбеляза добри резултати по отношение на обемите продажби на горива и стоки.

Въпреки увеличените продажби като обеми, печалбата на един литър гориво запазва относително ниски нива и през първото тримесечие на  2008 г. в целия сектор. Това се дължи от една страна на нарастването на акциза и държавните такси, което повишава себестойността на горивата, а от друга страна на конкуренцията и стремежа за привличане на клиенти. Борбата между конкурентите със скрити отстъпки през карти и други промоции оказа постоянен натиск върху печалбите в бранша."

За последните 12 месеца акциите на Петрол АД поскъпват с 96,81% до 9,38 лв. средна цена за акция днес. За последните 6 месеца (в които БФБ-София е в корекция), ръстът е 95,56%.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
fallback