fallback

Евентуална либерализация на трудовия пазар за българи в Холандия от 2009

Възможностите за либерализиране на холандския трудов пазар за български граждани от началото на 2009 обсъдиха парламентаристи от България и Холандия

17:53 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Възможностите за либерализиране на холандския трудов пазар за български граждани от началото на 2009 г. бяха обсъдени на първата среща между парламентаристи от България и от Холандия като равноправни членове на Европейския съюз, съобщиха от Народното събрание.

Липсата на икономически и социални причини за затварянето на трудовия пазар за български граждани е бил сред основните аргументи на българските парламентаристи. Гостите са се ангажирали с инициирането на дебати по темата както в Камарата на представителите и в Сената на холандския парламент, така и сред обществеността в тяхната страна. Сред обсъдените теми са били и реформи в сферата на здравеопазването, като България се ползва от опита на Холандия в тази сфера.

Гостите са проявили интерес към развитието на политическия диалог у нас по въпроси, свързани със съдебната система, борбата с корупцията, положението на малцинствата и прилагането на селскостопанската реформа.

На срещата днес е била обсъдена и темата за ратифицирането на Лисабонския договор, който се очаква да бъде приет от Холандия в средата на лятото.

Заедно с още няколко страни членки на ЕС Холандия обяви преди приемането на България и Румъния в съюза на 1 януари 2007, че въвежда ограничителни мерки за работниците от двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 10.09.22 г.
fallback