fallback

Откриха първия от деветте ВЕЦ-а на „Каскада Среден Искър”

Нетното годишно производство на електроенергия на първата централа от „Каскада Среден Искър” е 19 GWh

16:40 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Открита е първата малка водноелектрическа централа (МВЕЦ) от руслов тип на Балканския полуостров - МВЕЦ Лакатник, съобщи днес официално изпълнителният директор на Петровилла България инж. Пламен Дилков. Това фактически е първата завършена централа от проекта „Каскада Среден Искър”, предвиждащ изграждането на девет малки ВЕЦ-а с обща мощност от 25,7 MW по поречието на река Искър на около 40 км северно от София.

Проектът се изпълнява от смесеното дружество ВЕЦ Своге ООД, акционери в което са община Своге (с дялово участие 10%) и Петролвилла България АД (с 90%), дъщерна компания на италианската Petrolvilla Group.

След пускането си в експлоатация МВЕЦ Лакатник ще работи с 3 MW инсталирана мощност. Нетното годишно производство на електроенергия на първата централа от „Каскада Среден Искър” е 19 GWh, а инвестицията за изграждането й е 9,5 млн. евро, вкл. общата начална инвестиция за стартиране на проекта.

Общата стойност на проекта „Каскада Среден Искър” се изчислява на около 80 млн. евро. Финансирането се осигурява на принципа project-financing, като първата фаза от проекта (изграждането на МВЕЦ Лакатник и МВЕЦ Свражен) се финансира от UniCredit Bulbank, а останалите две фази – от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

ВЕЦ Своге ООД е инвестирало и около 2 млн. лева за изграждането на 12 км далекопровод за включването на МВЕЦ Лакатник в националната електропреносна мрежа. Обектът е съгласуван с националната мрежа още преди началото на изграждането си, а ВЕЦ Своге ООД има сключен договор за изкупуване на произведената електроенергия с ЧЕЗ.

Според кмета на община Своге Емил Атанасов проектът „Каскада Среден Искър” и успешното изграждане на МВЕЦ Лакатник е „учебник за регионално развитие”, който може да послужи като пример за развитието на други публично-частни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:20 | 10.09.22 г.
fallback