fallback

Предлагат да отпадне забраната само магистър-фармацевти да откриват аптеки*

Промените касаят частта от закона, отнасяща се до търговията на дребно с лекарствени продукти

15:45 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Да отпадне забраната само магистър-фармацевти да могат да откриват аптеки предвиждат предложените днес от правителството промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предстои да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.

Промените касаят частта от закона, отнасяща се до търговията на дребно с лекарствени продукти. По смисъла на предложените промени, всяко физическо или юридическо лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателство на държава членка на ЕС, ще може да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти, ако е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър по фармация.

В случаите, когато лицето, което открива аптека, е магистър по фармация и ръководител на аптеката, не е необходимо представянето на трудов договор или договор за управление на аптеката.

Заварените към влизането в сила на този закон магистър-фармацевти, които са получили разрешение за откриване на аптека като еднолични търговци, както и лечебните заведения и общините, получили разрешения за откриване на аптека по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, ще продължат да осъществяват дейността си въз основа на издадените им разрешения.

С проектодокумента се предлага въвеждане на законодателна забрана за рекламиране в Интернет на лекарствени продукти, които се отпускат по лекарско предписание. Това е в духа на кампанията на ЕК да ограничи пряката реклама и директния достъп на пациентите до лекарства, които се изписват по рецепта от медицински специалисти.

Предлага се също въвеждането на определение за фалшив лекарствен продукт, както и санкции за лица, които произвеждат, внасят, продават, съхраняват и предоставят за употреба такива продукти.

Българският фармацевтичен съюз призовава депутатите от Народното събрание да отложат разглеждането на предложените от правителството промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заявиха малко по-късно днес от съюза.

Фармацевтите считат, че предложената от правителството отмяна на принципа „един фармацевт-една аптека” е прибързано решение, което не отчита последното развитие по този въпрос в Европейската общност.

Принципът „един фармацевт-една аптека” се счита за етичен модел на собственост на аптеките и е утвърден в голяма част от страните-членки на ЕС като Германия, Франция, Австрия, Испания, Италия, Гърция, Португалия, Финландия и др.

Въпреки че Европейската комисия (ЕК) се обяви против този принцип и сезира Съда на Европейските общности, вече има сериозни индикации, че етичния модел ще бъде запазен, смятат фармацевтите. Повод за това очакване е последното заседание на Европейския съд на 10 април тази година, когато бе разгледано друго дело, свързано с дори по-големи ограничения на аптечния пазар в Германия. Там снабдяването на дадена болница с лекарства може да става само от аптека, която се намира в съответния район.

Освен това, в Европейския парламент също бе инициирано приемането на декларация в защита на принципа „един фармацевт-една аптека”, която предстои да бъде гласувана. Тя е базирана на Директива 2005/36/EО и на схващането, че на първо място в сектора на здравеопазването трябва да се поставят здравето и интересите на пациента.

Според евродепутатите, инициирали приемането на документа, дерегулацията на фармацевтичния сектор може да доведе до липса на аптеки в селските, слабо населените и икономически неатрактивни райони и до ситуация, при която всички аптеки да попаднат в ръцете на няколко големи собственици, които да монополизират пазара.

*Информацията е актуализирана в 16:50

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
fallback