fallback

Обсъждат три варианта за преизчисляване на пенсиите

Най-реалистичният вариант е размерът на пенсиите да се преизчисли, като всяка прослужена година се умножи с коефициент 1,05 или 1,1, вместо с 1, както е сега

15:26 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

„Възможни са най-малко три прогнозни варианта за увеличение на пенсиите над предвиденото нарастване с 10,35% от 1 юли 2008, което ще бъде решено от Надзорния съвет на НОИ, каза шефът на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов, цитиран от Dnes.bg.

Според него най-реалистичният вариант е размерът на пенсиите да се преизчисли, като всяка прослужена година се умножи с коефициент 1,05 или 1,1, вместо с 1, както е сега.

Този вариант ще важи за всички пенсии и чрез него ще има справедливо увеличение, тъй като той се основава на приноса на всеки работещ в осигурителната система, допълни Адемов.

„На практика това означава, че хората с по-голям трудов стаж ще получават и по-големи пенсии“, каза той, като изчисли, че подобен начин на увеличение на пенсиите ще струва между 30 и 50 млн. лв. месечно.

По думите му решението трябва да е общо за коалицията, тъй като става въпрос за увеличаването на базата за следващи години.

„Не са приемливи вариантите, според които пенсиите на работещите трета категория труд се преизчисляват на базата на осигурителния доход за 2007 г. Не е реалистичен и вариантът да се преизчислят всички пенсии според осигурителния доход за миналата година“, допълни депутатът от ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:30 | 27.08.22 г.
fallback