fallback

Загубата на Оргахим е от амортизациите и липсата на еднократни приходи

13:50 | 08.05.08 г.

За първото тримесечие на 2008 г. Оргахим отчете нетна загуба от 182 хил. лв. вследствие на разходи за амортизации в размер на 1,387 млн. лв. в сравнение с 895 хил. лв. за същия период през 2007 г. Увеличеният размер на разходите за амортизация е в резултат на направена преоценка на част от активите на дружеството в края на 2007 г., се казва в прессъобщение на Оргахим АД.

През първото тримесечие на 2007 г. Оргахим отчете финансови приходи в размер на 1,325 млн. лв. вследствие на получения дискаунт от изплатения заем по ЗУНК задълженията. Положителни разлики за периода бяха отчетени и от операции с финансови инструменти в размер на 382 хил. лв., които представляват разлика между цена на придобиване на компенсаторни инструменти и номиналната стойност, по която са отчетени при погасяването на лихви по ЗУНК заема.

Дружеството отбеляза ръст на нетните приходи от продажби с близо 20% до 25,568 млн. лв. за първото тримесечие на 2008 г., въпреки по-слабия за строителния бранш зимен период, посочват от Оргахим.

Компанията затвърждава позициите си и на основни външни пазари като Турция, Румъния, Гърция и страните от Централна Европа и бившите Съветски републики, където „Оргахим” дългогодишно реализира своята продукция. Дружеството си е подсигурило регулярни доставки на суровината за производство на фталов анхидрид което е гаранция за непрекъсваем производствен процес. Делът на износа на продукция нараства до 64% от общите продажби на компанията, отбелязвайки ръст от 11% спрямо същия период година по-рано.

Причина за повишението на износа на продукция оказва и приоритетният за настоящата година украински пазар, където Оргахим има съвместно представителство с румънската компания Поликолор. Присъствието на Оргахим на украинския пазар се състои предимно в продажба на индустриални продукти, като разширението на пазарното присъствие на компанията предвижда предлагане и на строителни продукти.

Задълженията на Оргахим към държавата бяха напълно погасени през изминалата година, чрез компенсаторни записи, собствени средства и заеми, се казва в съобщението.  

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 11.09.22 г.
fallback