fallback

ЕК с нова наказателна процедура срещу България

Санкцията е заради неиздадени навреме комплексни разрешителни на различни предприятия, сред тях вероятно e и Кремиковци

16:22 | 06.05.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) започва наказателна процедура срещу България заради неиздадени навреме комплексни разрешителни. Санкцията засяга различни индустриални инсталации, като най-вероятно сред тях е и “Кремиковци”.

Наказателна процедура започва и заради неизпълнени задължения по въвеждането на законодателството, свързано с оценките на въздействието върху околната среда, които са задължителни за редица проекти и дейности в рамките на Европейския съюз.

Второ и последно писмено предупреждение преди сезирането на Европейския съд се налага на България и заради неподадена на Брюксел информация за прогнозните емисии парникови газове, които ще излъчва България през 2010, 2015 и 2020 година.

Всички страни от Евросъюза са били длъжни до 30 октомври 2007 г. да направят преглед на комплексните разрешителни за всички промишлени предприятия на тяхна територия и съответно да ги коригират или преиздадат.

България и още 8 страни - Белгия, Естония, Гърция, Италия, Холандия, Португалия, Словения и Испания - не са направили това. По тази причина днес Комисията стартира наказателни процедури срещу тях.

Списъкът на предприятията не се оповестява, съобщено беше само, че за България те са няколко. По неофициална информация между тях е и комбинатът „Кремиковци“, съобщава Dnes.bg.

В Еврокомисията са получени няколко жалби от екоорганизации за причиняваното от него замърсяване. Още една наказателна процедура срещу България започва заради непълно въвеждане в националното законодателство на друга от европейските директиви, свързани с екологията.

Тя предвижда задължително изготвяне на оценки за въздействие върху околната среда – ОВОС – преди започването на редица дейности и реализирането на различни строителни и инфрактруктурни проекти.

Друга наказателна процедура, открита преди месец, минава в следващ стадий: Второ и последно писмено предупреждение, след което следва сезиране на Европейския съд. Причината – неподадена навреме информация за изпълнение на мерките по Протокола от Киото – конкретно, системите за мониторинг на вредните емисии и изготвянето на прогнози за обемите, излъчени през 2007 г., 2015 и 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 08.09.22 г.
fallback