fallback

Орешарски: ЕК ще възобнови спрените плащания, когато си свършим работата

Подготвят промени в процедурата за кандидатстване с проекти за средства от еврофондовете

18:00 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия (ЕК) ще възобнови спрените плащаният по САПАРД и ФАР, когато си свършим работата, каза министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на журналистически въпрос, като отказа да се ангажира със срокове (както преди това направиха министрите на регионалното развитие и благоустройството и на земеделието, посочвайки май или юни).

Орешарски съобщи, че се подготвят промени в процедурата за кандидатстване с проекти за средства от еврофондовете с цел опростяването й. Разработва се и схема за прихващане на суми при установяване на нарушения и нередности.

Министърът на образованието Даниел Вълчев пък съобщи, че месечните стипендии за докторанти се вдигат от 250 лв. на 450 лв. Ако докторантът успее да напише и предаде дисертацията си в края на трите години на подготовката си, той получава бонус от държавата от 1000 лв., а при защитата на дисертацията до 1 година след завършването – още 1000 лв.

По думите на премиера Сергей Станишев с повишаването на стипендиите и въвеждането на бонуси се цели насърчаването на развитието на науката у нас, тъй като средно за ЕС на 1000 човека се падат 12 учени, а у нас – 8.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 29.08.22 г.
fallback