fallback

Засилват финансовия контрол над държавните фирми

Изкъсо ще се държат финансите на общо 101 компании, в които държавата има над 50% участие или такива, които са от национално значение

12:02 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Министерски съвет (МС) прие на днешното си заседание списък от общо 101 държавни фирми и търговски дружества, с над 50% държавно участие или с миноритарно участие на държавата, но от национално значение, които ще бъдат под специално наблюдение и контрол на финансовата дисциплина и фискалния риск.

Решението е във връзка с влизането в сила на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

В отделните министерства и ведомства са организирани структурни звена, като основната им задача е анализ на финансово-икономическото състояние на държавните дружества и контрол по изпълнението на бизнес плановете, както и цялостно наблюдение на тяхната дейност.

От друга страна, министрите ще изготвят и представят пред правителството годишни доклади за финансовото състояние и пазарните перспективи на отделните дружества, въз основа на финансовите отчети на предприятията. По този начин се цели създаване на възможност за едновременно наблюдение и контрол на предприятията от отрасловите министри и от Министерството на финансите, а МС ще получава обобщена информация за развитието на фирмите.

В списъка на предприятия, в които държавата има над 50% участие, са включени 79 фирми. Между тях са БДЖ, Параходство Български морски флот, основните пристанища и летища в страната, Булгаргаз холдинг, НЕК, АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица Изток, топлофикациите в Перник и Шумен, Булгартабак холдинг и цигарените фабрики, Международен панаир Пловдив, 29 ВиК дружества в страната, Българският спортен тотализатор, Слънчев бряг АД и др.

В списъка с компании, в които държавата има златна акция или миноритарно участие, но фирмата е с национално значение, попадат България ер, БТК, Агрополихим, Арсенал, Асарел Медет, Елаците мед, електроразпределителните дружества в страната, Лукойл Нефтохим, Петрол, Топливо и Топлофикация София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 08.09.22 г.
fallback