fallback

Продажбите на Балкан АД за тримесечието падат с 35 на сто

Нетната печалба за периода януари-март е 8 хил. лв. в сравнение със 170 хил. лв. преди година.

10:38 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Нетните приходи от продажби на продукция на Балкан АД за първото тримесечие на тази година възлизат на 1,49 млн. лв., което представлява спад от 34,3% на годишна база. Това показват данните от отчета на компанията, представен от БФБ-София.

Нетната печалба за периода януари-март е 8 хил. лв. в сравнение със 170 хил. лв. преди година.

Общите приходи от дейността на ловешкото машиностроително предприятие са в размер на 1,71 млн. лв. спрямо 2,38 млн. лв. година по-рано. Съвкупните разходи на дружеството се понижават с 22,4% спрямо първите три месеца на 2007 г.

Сред факторите, допринесли за спада в обемите на производство на Балкан АД, в приложенията към финансовия отчет на компанията се посочва затварянето на Вамо АД, основен производител на двигатели за кари по лиценз на Перкинс. През 2007 година производителите на карни изделия в България трябваше да конструират и разработят своите изделия за нови двигатели, да търсят и подходящи за куплиране с досега ползваните основни агрегати двигатели, посочват от компанията.

Като негативен фактор е отчетена и международната политическа обстановка. Голяма част от агрегатите, които дружеството произвеждаше в близките години се продаваха на пазара в Иран. През 2007 година са водени разговори за сключване на договори за доставка на продукция на Балкан АД в Иран, но мениджмънта на дружеството е определил тези доставки като рискови и договори не са сключени.

Собственият капитал на Балкан АД към кра я на март 2008 г. възлиза на 10,28 млн. лв., като остава почти без промяна от началото на годината. Основният капитал на дружеството е 630 хил. лв., като Напредък Холдинг АД притежава дялово участие от 41%, а Мериголд Уърлдуайд Дивелопмънт държи дял от 40 на сто.

От началото на днешната търговска сесия книжата на Балкан АД отчитат спад от 13,73% до 12,25 лв. За последните 12 месеца по позицията се наблюдава понижение от 18,44 на сто.

Свързани компании:

Балкан АД-Ловеч(4BN)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 30.08.22 г.
fallback