fallback

Обещават ново увеличение на заплатите във ВМЗ Сопот

Поетапното нарастване на възнагражденията започна през миналата година, съобщиха от синдикатите в дружеството, което е 100% държавна собственост

09:12 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

И в новия колективен трудов договор във ВМЗ ЕАД Сопот ще бъде заложено увеличение на заплатите. Обсъждането на клаузите на новия двугодишен договор между трите синдиката в дружеството и изпълнителния директор Иван Иванов започна вчера и трябва да приключи до края на май.

Поетапното нарастване на възнагражденията започна през миналата година, съобщиха от синдикатите в дружеството, което е 100% държавна собственост. Сега средната заплата в оръжейницата е 460 лв, като нарастването спрямо края на 2006 г., когато започна повишението, е със 150 лв.

Ще настояваме в новия колективен договор да бъдат включени две важни социални придобивки. Това са ваучери за храна и безплатен за работниците транспорт, съобщи председателят на Независимия синдикат към КНСБ във ВМЗ Иванка Иванова. Необлагаемата стойност на ваучерите за храна е в размер на 40 лв., но дружеството има потенциал да задели и двойно повече средства, според нея. 60% от близо 4000-те работници в дружеството пътуват и дават месечно между 40 и 60 лв за транспорт.

КНСБ ще предложи още две социални придобивки на оръжейниците. Тъй като инцидентите на работните места са чести, синдикатът може да осигури на своите членове безплатно застраховане срещу трудова злополука и смърт. Парите за застраховката ще бъдат отделени от отстъпената пропорция на ДОД и ще се събират в синдикална взаимозастрахователна кооперация, така че ще бъде безплатна за работника и работодателя.

Преди седмица синдикатите обявиха, че разполагат със стратегията за приватизация на дружеството, като тя предвиждала продажба до края на годината или най-късно в началото на 2009 г. - по схемата на продажбата на Български морски флот.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:14 | 14.09.22 г.
fallback