fallback

Преглед на печата за 29 април

08:21 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Цигарите поскъпват в. Стандарт

Цигарите поскъпват. Пакет "Виктори Блу" вече ще струва 2,50 лева вместо 2,30. Новата цена е регистрирана в петък на сайта на финансовото министерство. "Виктори" кутия пък скача от 2,60 на 2,70 лв. Промяната все още не е регистрирана, но ще влезе в сила до седмици, научи "Стандарт". Това ще стане веднага, щом се изчерпят запасите от стари бандероли на "Булгартабак". На старите цени - по 2 лв., се предлага и "Средец". След изчерпването на бандеролите обаче кутията ще скочи до 2,40 лв.

Половината от вносните и още толкова от родните марки вече са с нови цени, съобщават търговци от Пловдив. Между 20 и 40 стотинки по-скъпо излизат най-масовите папироси. Кутия "Карелия Слимс", която доскоро се предлагаше за 2,50 лв., вече се харчи за 2,80 лв. "Карелия Лайт" е 2,40 лв. вместо досегашните 2 лв. "Арда" поскъпва от 1,70 до 2,10 лв. "Вайсрой" скача от 2 на 2,40 лв. Във Варна "Виктори" вече е 2,70 лв. Евтината "Карелия" пък се търсеше повече от агнешкото по празниците.

Доставчици на ток и парно се проверявали сами в. Дневник

Доставчици на електроенергия, вода, парно, газ държат контрола и върху качеството на уредите, които измерват потреблението им. Това ги поставя в конфликт на интереси, от който потърпевши могат да са гражданите, които не са защитени, алармираха експерти по управление на качеството. Консултантът по управление проф. Илия Ценев от фондация "Качество 21 век" установи, че към края на февруари поне 9 от 63 дружества са оправомощени от Държавната аенция по метрология и технически надзор да пвроверяват себе си. Между тях са електроразпределителното дружество "ЧЕЗ електро", което наскоро узакони собствена лаборатория "ЧЕЗ лабораторис", топлинният счетоводител "Бруната България", която е свързана с лабораторията "Административен център Бояна", и дори Министерството на вътрешните работи, което само настройва радарите и "балончетата", с които се измерва съдържанието на алкохол в кръвта на шофьорите.

Съмнението е, че дружествата, които осъществяват доставките, са заинтересувани уредите, които лабораториите проверяват, да са настроени в горната граница на допустимото отклонение и така да отчитат по-голямо потребление от реалното. Според проф. Ценев конструкцията на отчитащата техника позволява по време на проверката уредите да бъдат настройвани повече или по-малко в рамките на предписаната по закон или техническата спецификация грешка на измерване.

Блокират заплати за глоби към КАТ в. Стандарт

Длъжниците към хазната може да не получат целите си заплати за май. Причина за това ще стане нова акция на Агенцията за държавните вземания за събиране на малките дългове към хазната. Принудително ще се събират например глоби към КАТ и санкции на търговци от РИОКОС. АДВ ще иска от работодателите запориране на заплати на длъжниците. Акцията тръгва от 20 май, заявиха запознати с подготовката й. Преди да се пристъпи към запориране на заплати, длъжниците трябва да получат писмо с покана за доброволно плащане и предупреждение, че ще се пристъпи към принудително събиране на борчовете.

Ако в указания срок длъжниците не погасят борчовете си, работодателите им ще получат писмо от АДВ за удържане на част от заплатата им. Но поне 250 лв. от заплатата ще остава в джоба на длъжника. Не могат да се запорират и пенсии, стипендии и социални помощи. Банковите сметки също може да бъдат замразени, но свободни трябва да останат поне по 250 лв. на човек от семейството.

Еколози: Модата "ветропаркове" става много опасна в. Дневник

България трябва да има национална стратегия и планиране при експлоатацията на ветрогенератори, призоваха еколози. В противен случай според тях безразборното изграждане на ветропаркове е опасно и може да обезсмисли ефекта от производството на чистата енергия. Причина за искането на природозащитниците стана бумът в проектите за нови ветропаркове, каквито вече се планират не само по Черноморието и край Сливен. В района на гр. Гоце Делчев например ще се изгражда един от най-големите в страната ветропаркове, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). В края на миналата седмица се проведе общественото обсъждане на проекта, но окончателен ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда) за реализацията му все още няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:25 | 03.09.22 г.
fallback