fallback

Бизнесът: Необходими са и браншови стратегии за заетостта

Проучване на миграционните тенденции може да осигури достатъчно работна ръка за строителния сектор у нас

14:18 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнесът е доволен от разработената от правителството стратегия по заетостта до 2010 г., но за по-добри резултати е необходимо да се разработят и браншови стратегии с помощта на бизнеса, каза зам.-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал и председател на Строителната камара Иван Бойков на проведена днес конференция по въпросите на заетостта.

По думите на Бойков проблемите във връзка с недостига на квалифицирана работна ръка в някои сфери, като например строителството и машиностроенето, се дължат от една страна на миграцията в чужбина, а от друга на наличието на сива икономика.

Освен това, въпреки че има резерв от безработни, повечето от тях са нискоквалифицирани и не може да бъдат наети.

Специално в строителния бранш чрез регистрацията на строителните фирми в Строителната камара, при което се изиксва и представяне на списък на заетите работници, доходите са излезли на светло, което пък е донесло допълнително за миналата година десетки милиони лева за бюджета, смята още Бойков.

Изследванията сочат, че в строителния сектор има недостиг на работна ръка в целия ЕС, затова трябва да се направи проучване на миграционните тенденции, за да могат да бъдат осигурени достатъчно работници за страната ни, препоръчват от бранша.

Бизнесът не смята за удачно т.нар. професионално образование, което продължава две години след 10-и клас, тъй като завършилите го не са подготвени практически и при наемането им компаниите трябва да харчат допълнителни средства за обучение.

Представителите на строителния бранш смятат също така, че трябва да има известна промяна на законодателството, за да се утвърди възможността за сектора им за работа през почивните дни. Идеята беше илюстрована с факта, че например във Великобритания ремонтът на улиците се извършва главно през нощта или когато те са малко натоварени, докато у нас това става по всяко време, главно защото строителните фирми би трябвало да плащат двойна надница на работниците през почивните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:59 | 02.09.22 г.
fallback