fallback

Финансовата инспекция отрече данни за злоупотреба в Столичен автотранспорт

Общинският съветник Георги Свиленски заяви днес, че в станцията на "Столичен автотранспорт" има установени нарушения и укрити обороти

16:59 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател

Приключилата финансова проверка от страна на Държавната финансова инспекция (ДФИ) в компанията "Столичен автотранспорт" ЕАД не е отчела нарушения при отдаването под наем на метан-станция в гараж "Дружба". Това стана известно след отговора на питане на общинския съветник от БСП Георги Свиленски на днешната сесия на Столичния общински съвет с приложения доклад от проверката, съобщи БТА.

Според питането на Свиленски в станцията на "Столичен автотранспорт" има установени нарушения и укрити обороти.

В доклада на ДФИ се посочва, че всеки месец служителите на отдел "Техническа експлоатация" на гараж "Дружба" са правили анализ на данните относно ефективността от използването на природен газ.

Метан-станцията се експлоатира от "Автогаз М" ООД след спечелена обществена поръчка и сключен договор от 2002 г. Договорът е бил подновен през 2005 г. и изтича през август тази година, е заявил изпълнителният директор на "Столичен автотранспорт" Асен Добранов.

Съгласно изискванията на закона за енергетика от "Столичен автотранспорт" е обявена обществена поръчка и за поддържането на газовите уредби на автобусите на дружеството, които работят на метан. От подадените оферти за конкурса е класирана тази на "Автогаз М", обясни Добранов. Офертата е била с най-ниска цена за поддръжка - 478 лева за газова уредба без ДДС. Отделно от това "Столичен автотранспорт" заплаща и по 6,50 лв. без ДДС за денонощно обслужване и поддръжка на газостанцията за един автобус.

Наемната цена, на която е отдаден теренът на газостанцията в гараж "Дружба" през 2002 г., е била формирана на база Наредбата от 26 януари 1998 г. за базисните пазарни цени на недвижими имоти на Столична община, каза Добранов. Съгласно решението на комисията, която е определяла наемната цена, ползвателят плаща по 527 лв. на месец без ДДС. Освен тях от "Автогаз М" плащат и по 80 хил. лв. месечно като комисиона на "Столичен автотранспорт" за продавания газ, посочи Добранов.

Добранов твърди, че от газостанцията дружеството си осигурява почти един милион лева приход на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
fallback